Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Atomfegyver-mentes övezetről tárgyalnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 22. 8:21

Egy közel-keleti atomfegyver-mentes övezetről kezdődött tanácskozás november 21-én, hétfőn a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) keretein belül. A kétnapos fórumon már létező, nemzetközi szerződésekkel létrehozott atomfegyver-mentes övezetek tapasztalatairól számolnak be érintett NAÜ-tagországok képviselői.

A fórum megrendezéséről az idén született elvi megállapodás, a megrendezés sokáig váratott magára az érintett tagállamok kellő támogatásának hiánya miatt. A közel-keleti térség két fontos szereplője közül az egyik, Izrael részt vesz a fórumon, de hangsúlyozza, hogy csupán informális tanácskozásnak tekinti azt. Irán részvétele még az előző hét utolsó napjaiban is bizonytalan volt, és Teherán képviselője pénteken a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Iránról szóló kormányzótanácsi határozata után végleg bejelentette, hogy nem lesznek jelen a tanácskozáson. Irán ragaszkodik hozzá, hogy Izraelnek előbb csatlakoznia kell a tömegpusztító fegyverek terjedését tiltó szerződéshez (NPT).

A fórum létrejöttét eddig késleltető politikai körülmények közé tartozik, hogy Izrael általános vélekedés szerint rendelkezik atomfegyverrel, míg Irán az Egyesült Államok és több más nyugati ország, valamint Izrael gyanúja szerint titkos atomfegyver-programot folytat békés célú tevékenység leple alatt.

A kormányzótanács pénteken atomprogramjának teljes tisztázására szólította fel Iránt és ehhez jövő márciusig adott időt. A nagy többséggel elfogadott határozat alapját képező jelentés nagy visszhangot váltott ki, mert először foglalkozott részletesen azzal, hogy az iráni atomprogramnak titkos katonai elemei is lehetnek. Irán képviselője a NAÜ-ben, Ali Asgar Szoltaníje „koholtnak" nevezte az adatokat és részrehajlással vádolta a jelentést jegyző Amano Jukija NAÜ-főigazgatót.

A világűr, az Antarktisz és a nyílt tengerek mellett atomfegyver-mentes övezeteket képez Közép-és Dél-Amerika, a karibi térség, Afrika, Ausztrália és a Csendes-óceán déli része valamint Közép-Ázsia.