Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átrepülte az óceánt a Global Hawk

Szöveg: JETfly |  2008. április 30. 8:49

Kaliforniából Ausztráliába repült leszállás nélkül egy RQ-4A Global Hawk típusú, pilótanélküli felderítő repülőgép. Ez a teljesítmény egy új rekordnak számít a repülés történetében. A gép nem kevesebb, mint 12000 kilométert tett meg a Csendes-óceán felett, ami kiemelkedő eredménynek számít és hatékonyan alátámasztja az UAV-ok létjogosultságát.

Az amerikai RQ-4A Global Hawk program sikeresnek mondható, hiszen a rendszerbe állított példányok magas bevethetőségi arányt produkáltak és élesben, a harctereken is bizonyították képességeiket. Főleg az iraki és az afganisztáni hadműveletekben jutottak fontos szerephez felderítő bevetéseken. Az elmúlt hét évben ezek a gépek több mint 20000 órát töltöttek a levegőben, ennek nagy részét ellenséges terület felett.

Az újabb, 13 tonnás RQ-4B verzió nagyobb, így több hasznos terhet tud magával vinni, mint a régebbi, A-jelű változat. Az első három példány már 2006-ban szolgálatba állt, azóta gyűlnek az üzemeltetési tapasztalatok a típussal. Az amerikai légierő Guam-on állomásoztat egy hét gépből álló századot, ezek főleg a Csendes-óceán nyugati részén tevékenykednek. Az amerikai haditengerészet (US Navy) is rendelt 44 darabot az RQ-4B-ből.

Ausztrália is fontolgatja a nagy teljesítményű, ám meglehetősen drága – darabonként több mint 50 millió dollárba kerülő – Global Hawk beszerzését, mivel ezzel az eszközzel hatékonyan tudná ellenőrizni partmenti vizeit. Éppen ezért nem véletlen, hogy a távolsági rekordrepülés célpontja éppen Ausztrália volt…