Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Attasélátogatás Kecskeméten

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. szeptember 23. 8:56

A Budapesti Katonai Attasétestület tizenhét tagja látogatott el az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárhoz. A látogatás alkalmával a küldöttek betekintést kaptak az alakulat felépítésébe és feladatrendszerébe, majd statikus és dinamikus bemutatók keretében megismerték a JAS-39 Gripen vadászgép képességeit.

_HSZ2751-Javított-NR

A Honvédelmi Minisztérium Nemzetközi Együttműködési Főosztály szervezésében a Magyarországra akkreditált véderő-, katonai és légügyi attasék azzal a céllal látogattak Kecskemétre, hogy az alakulat bemutatkozásával átfogó képet kapjanak a Magyar Honvédség légierejének egyik eleméről, annak képességeiről.

Fekete Tamás ezredes, dandárparancsnok-helyettes előadásából a testület megismerte az alakulat múltját, szervezeti felépítését és aktuális feladatrendszerét is. A prezentációt követően a magassági állomáson a katonadiplomaták a pilóták ruházatát és felszerelését tekinthették meg, majd az irányítótoronyban a légiforgalmi irányítók napi feladataiba is bepillantottak, valamint megismerték azokat a rendszereket, amelyekkel a katonák a meteorológiai eseményekről tájékozódnak.

_HSZ3459

A látogatási program egyik legfelemelőbb pontja volt az attasék számára, amikor közelről nézték meg a JAS-39 Gripenek előkészítését és felszállását, majd a dandár őrzés-védelmét segítő őrkutyás bemutatón vettek részt.

A látogatás zárásaként statikus bemutatón tájékozódtak a JAS-39 vadászgépek képességeiről.