Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bizalom és biztonság – erősödő együttműködéssel

Szöveg: HM | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2023. szeptember 23. 8:32

Udvariassági látogatáson fogadta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke Predrag Stipanović ellentengernagyot, a zágrábi székhelyű Biztonsági Együttműködési Központ igazgató-helyettesét.

LALA3885

A központ (RACVIAC Centre for Security Cooperation) 2011. évi Bécsi Dokumentummal foglalkozó fegyverzet-ellenőrzési tanfolyamát idén szeptember 17-22. között Budapesten, valamint Tatán és Kecskeméten tartották. Az esemény kapcsán érkezett hazánkba a szervezet újonnan kinevezett igazgató-helyettese, aki korábban Horvátország NATO-ba delegált katonai képviselője volt.

A találkozón a Honvéd Vezérkar főnöke kifejtette, hogy a Nyugat-Balkán stabilitása és a régió országai közötti kapcsolatok erősítése Magyarország számára első számú prioritás, valamint hazánk kiemelten támogatja a térség országainak európai integrációját.

LALA3881

A megbeszélésen a felek áttekintették a RACVIAC és Magyarország között régóta fennálló, hagyományosan kiváló kapcsolatokat, és megerősítették ezek fenntartását. Hazánk egy fő szakértőt delegál a RACVIAC állományába, továbbá hozzájárulunk az oktatási és kiképzési feladatokhoz előadók biztosításával és természetbeni program-finanszírozással.

A központ fő feladata, hogy erősítse a párbeszédet és az együttműködést a délkelet-európai térség országai, valamint a nemzetközi partnerszervezetek között, biztosítva a független és pártatlan platformot a béke és biztonság kérdéseinek megvitatására. Mindezeket program-alapú együttműködési formákban – tanfolyamok, szakemberek gyakorlati képzése, konferenciák, szemináriumok, gyakorlatok – valósítja meg, saját finanszírozással.

Kapcsolódó cikkek