Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Noble Jump 2023: tábornoki elismerés

Szöveg: Szakál László alezredes | Fotó: JFCNP |  2023. szeptember 23. 7:59

A Noble Jump 2023 NATO gyakorlaton nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréséül, John Mead vezérőrnagy, a NATO Nápolyi Összhaderőnemi Parancsnokság (Joint Force Command Naples - JFCNP) törzsfőnökének tervező-helyettese elismerésben részesítette Bozsik Viktor őrnagyot.

20230512 JAPDD  10

A Noble Jump 2023 gyakorlat keretén belül idén áprilisban kezdődött meg a NATO Nagyon Magas Készenlétű Összhaderőnemi Harci Kötelék (Very High Readiness Joint Task Force - VJTF) telepítése az olaszországi Szardínia szigetére. A gyakorlat elsősorban a NATO reagáló- és bevetési képességének tesztelésére irányult, mely nagyszerű lehetőséget kínált a szárazföldi erők felkészültségének, stratégiai mobilitásának- és harci hatékonyságának bemutatására.

A tábornoki elismeréssel kitüntetett magyar katonát Milan Žuniĉ ellentengernagy, a Parancsnokság logisztikai csoportfőnöke jelölte ki a Noble Jump 2023 gyakorlat hadműveleti szintű logisztikai tervezésére és koordinálására.

A gyakorlat 24 hónapig tartó tervezése számos logisztikai kihívást jelentett a gyakorlaton résztvevő szövetséges nemzetek és a NATO Parancsnokság tervezői számára. A gyakorlat áprilisi végrehajtása során a hét NATO-nemzet (Németország, Hollandia, Norvégia, Csehország, Luxemburg, Belgium és Lettország) 2200 katonájával együtt Leopárd 2 típusú harckocsik, gyalogsági harcjárművek, önjáró tarackok és harci helikopterek kerültek telepítésre a kiképzési területekre Szardínián, ahol különféle katonai kiképzéseken vettek részt a NATO-szövetségeseikkel közös műveletekben.

IMG_28661

Bozsik őrnagy 2021 óta a Parancsnokság Logisztikai Műveleti és Tervező Osztályán törzstiszti beosztásban látja el feladatát.

Külföldi szolgálata során több, a JFCNP parancsnoka által vezetett műveletben vett részt, egyebek között Mead vezérőrnaggyal együtt a NATO afganisztáni evakuálási műveletében (Operation Allied Solace), és a NATO törökországi földrengés következményeinek felszámolását támogató műveletében (NATO Support to Earthquake Relief Efforts in Türkye - NSERET).

A magyar főtiszt NATO beosztása által támasztott követelményeinek megfelelően számos NATO tanfolyamon bővítette szakmai tudását, valamint aktívan részt vállalt a Magyarországot és a Magyar Honvédséget népszerűsítő rendezvények szervezésében. Ezzel az elismeréssel Bozsik Viktor őrnagy a Noble Jump 2023 gyakorlat tervezése- és végrehajtása során nyújtott kiemelkedő munkáját ismerték el.