Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Attasélátogatás Székesfehérváron

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Szováthy Kinga, Michael Fanuko főtörzszászlós (HQ MND-C) |  2023. április 11. 9:27

A Budapesti Katonai Attasétestület 19 tagja látogatott el Székesfehérvárra április 6-án, hogy betekintést nyerjenek a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság és a Honvéd Vezérkar Összhaderőnemi Műveletvezető és Irányító Központ működésébe.

A Honvédelmi Minisztérium Nemzetközi Együttműködési Főosztály szervezésében a Magyarországra akkreditált véderő-, katonai és légügyi attasék számos intézmény és alakulat tevékenységével ismerkednek meg annak érdekében, hogy minél átfogóbb kép alakuljon ki bennünk a Magyar Honvédségről.

A Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság működéséről, eddigi eredményeiről és a jövőbeli feladatairól Denis Tretinjak vezérőrnagy, parancsnok és Garas László vezérőrnagy, törzsfőnök tájékoztatta a testület tagjait. Szót ejtettek a parancsnokság március 31-én kihirdetett, kezdeti műveleti képességének eléréséről, valamint a magyar és szlovák NATO Erőket Integráló Elemek átvételéről. Emellett kiemelték az egyik legfontosabb célt, a teljes műveleti képesség elérését, amelynek érdekében idén több gyakorlatot is végre fognak hajtani, így a New Bastion 23-1 elnevezésűt áprilisban, illetve a harckészültséget értékelő (Combat Readiness Evaluation - CREVAL) Strong Bastion 2023-at júniusban.

Az Összhaderőnemi Műveletvezető és Irányító Központ képviseletében Márkus Ferenc ezredes, központparancsnok-helyettes köszöntötte a katonadiplomatákat, majd Guttmann György alezredes tartott részükre előadást a központ szervezeti felépítéséről, személyi állományáról, illetve főbb feladatairól.