Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elsőként az „egyesek” között

Szöveg: MH 1. Területvédelmi Ezred | Fotó: az alakulat felvételei |  2023. április 11. 10:27

Első alkalommal kötött együttműködési megállapodást oktatási intézménnyel az MH 1. Területvédelmi Ezred a Honvéd Kadét Program (HKP) keretében. A ceglédi Török János Református Mezőgazdasági és Egészségügyi Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium április 5-én aláírt csatlakozásával a gödöllői alakulat immár tizenegy honvéd kadétos iskolával áll kapcsolatban.

DSC_0078

Az ünnepélyes keretek között aláírt együttműködési megállapodásnak köszönhetően a ceglédi iskolában tanuló diákok a jövő tanévtől honvéd kadét közismereti képzésben is részesülhetnek. Ennek során a tanulók – immár honvéd kadétok – honvédelmi alapismeretek tantárgyat tanulhatnak heti 1-2 órában, majd ebből akár érettségizhetnek is. Ahogy Bácskai József iskolaigazgató kérdésünkre válaszolva elmondta: fontosnak tartják, hogy tanulóik a kötelező közismereti tárgyak mellett más jellegű ismereteket is szerezzenek, a hazafias nevelés pedig a jelenlegi portfóliójukba is beilleszthető, mivel az iskola névadója Török János – korábbi honvéd tiszt – a mezőgazdasági mellett többek között egészségügyi, környezetvédelmi és sportgimnáziumi képzést is bevezetett.

„Főként az érettségit szerző tanulóink tudják hasznosítani a HKP I. pillérét, mivel a továbbtanuláshoz plusz pontokat biztosít. Iskolánk korábbi képzéseiben a szakma megszerzése után kevés tanulónk élt a felsőfokú továbbtanulás lehetőségével, helyette munkába álltak. Azonban ezzel az új tantárggyal és szakkörökkel szeretnénk hozzájárulni pályaválasztásukhoz. Ezek mellett nem elhanyagolható tény, hogy izgalmas szabadidős tevékenységek keretében olyan ismereteket szerezhetnek, olyan helyekre látogathatnak, amelyek általában nem; vagy ritkán elérhetők a gyerekek számára” – tette hozzá Bácskai József.

DSC_0087

„Nagy öröm számunkra, hogy újabb iskola látta meg a lehetőséget a Honvéd Kadét Programban, illetve magában a honvédelmi nevelésben” – nyilatkozta Kaló Miklós ezredes, az MH 1. Területvédelmi Ezred parancsnoka az aláírás után.

Az eseményen részt vett Kis Ákos vezető-kormánytanácsos, a Honvédelmi Minisztérium Oktatási és Ifjúságstratégiai Főosztály szakreferense, aki átadta a programhoz történő csatlakozást igazoló tanúsítványt és a gravírozott „Honvéd Kadét Program partneriskolája” táblát.