Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar-szerb szakértői találkozó

Kétoldalú együttműködési tervet írtak alá

Szöveg: HM Nemzetközi Együttműködésért Felelős Főosztály | Fotó: a főosztály felvételei |  2023. április 11. 11:27

Gróf Albert ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Nemzetközi Együttműködésért Felelős Főosztály vezetője delegáció élén Belgrádba látogatott szerb partnere, Nebojsa Svjetlica ezredes, a szerb Védelmi Minisztérium Nemzetközi Katonai Együttműködésért Felelős Főosztályának vezetője meghívására, április elején.

NIK_5992

A találkozó célja a kétoldalú katonai együttműködés aktuális helyzetének áttekintése, annak fejlesztési lehetőségeinek feltérképezése és a 2023. évi Szerb-Magyar Kétoldalú Katonai Együttműködési Terv aláírása volt. Gróf Albert ezredes kiemelte, hogy hazánk számára a Nyugat-Balkán stabilitása és biztonsága kiemelt jelentőséggel bír, Szerbiára pedig nem csak stratégiai partnerként, hanem barátként tekintünk. Az elmúlt években a szerb-magyar katonai kapcsolatok is jelentős fejlődésen mentek keresztül, a védelmi minisztériumok és a haderők közti kapcsolatok kiválóak. A tárgyaló felek egyetértettek, hogy célunk továbbra is fenntartani és tovább erősíteni katonai kapcsolatainkat.

A szakértői tárgyalás során a feleknek alkalma nyílt áttekinteni a 2023. során tervezett kétoldalú együttműködési programokat, továbbá megvitatni az együttműködés jövőbeni fejlesztésének lehetőségeit. A találkozó zárásaként a nemzetközi együttműködési főosztályok vezetői elégedettségüknek adtak hangot, hogy az elkövetkező időszak is közös programokban tartalmasnak ígérkezik, majd egyetértésben aláírták a 2023. évi Magyar-Szerb Kétoldalú Katonai Együttműködési Tervet. A belgrádi látogatás során Predrag Bandic, szerb Védelmi Minisztérium védelempolitikai igazgatója udvariassági látogatáson fogadta Gróf Albert ezredest. A találkozó során a felek kiemelték a Szerbia és Magyarország közötti kiváló katonai együttműködés jelentőségét.