Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Libanoni küldetés - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. április 11. 12:47

Fennállása során először lát el önálló missziót az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár. Egy új koncepció értelmében az ENSZ libanoni békefenntartó missziójának magyar állományát 2025-ig a fővárosi alakulat fogja biztosítani. A felkészüléstől a kibocsátó ünnepségig tartó időszakról a dandár parancsnoka, Mudra József ezredes számolt be.

MH_2023_4_borító

Korábban a libanoni misszió tagjai – 15 fős lövészszakasz és egy törzstiszt – három különböző katonai szervezet állományából kerültek ki, mostantól 2025-ig azonban minden váltás felkészítése, illetve a teljes utazó kontingens biztosítása a fővárosi alakulat feladata lesz.

Az ENSZ Ideiglenes Libanoni Erői (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) 1978-ban kezdték meg tevékenységüket a közel-keleti ország területén. Kezdetben az izraeli csapatkivonást ellenőrizték, mára azonban megváltozott a misszió szerepe: a fő feladatot immár a béke és a biztonság felügyelete, illetve a menekültek visszatérésének elősegítése jelenti, emellett támogatást nyújtanak a libanoni kormány számára az államszervezet kiépítéséhez is. Az UNIFIL-ben a Magyar Honvédség 2006 óta van jelen.

További részletek a Magyar Honvéd magazin április 14-én, pénteken megjelenő számában!