Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átvette első F-35 Lightning II repülőgépét az Egyesült Királyság

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. július 27. 14:32

Az átadási ceremóniát a texasi Fort Worth-ban rendezték meg, ahol Philip Hammond brit védelmi miniszter formálisan átvette az első vadászgépet, amely az F–35-ös rövid úton felszálló és függőlegesen leszálló variánsa.

1595939178
Ezzel az eseménnyel Nagy-Britannia az első ország az Egyesült Államok mellett, amely üzembe állíthatja a típust.

Philip Hammond szerint a már megrendelt három gép mellé a védelmi minisztérium egy negyedikről is kötne szerződést a jövő évben. A típussal a légierő és a haditengerészet hajtja majd végre a próbarepüléseket, szárazföldön és tengeren egyaránt.

A Lightning II 2018-ban állhat hadrendbe a repülőtereken, ezzel egyidőben pedig a HMS Queen Elizabethen kezdhetik meg a típus próbaüzemelését. Előzetesen a norfolki Marham légibázist nézték ki a típus otthonául, azonban erről még nem született hivatalos döntés.

A gép 15 százalékban az Egyesült Királyságban készült, és több mint 130 brit beszállító vesz részt az ellátási láncban. Ez a folyamat körülbelül egymilliárd fontot hoz a brit iparnak és mintegy 25 ezer ember számára biztosít munkalehetőséget az elkövetkezendő huszonöt évben.

Az átadást követően a brit védelmi minisztérium képviselői a legfontosabb gyártópartnerekkel együtt megtekintették a Lockheed Martin gyártósorát.