Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átvették oklevelüket a honvéd tisztjelöltek

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Tóth László |  2020. augusztus 18. 15:48

A Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus dísztermében vették át oklevelüket augusztus 18-án azok a honvéd tisztjelöltek, akik idén fejezték be tanulmányaikat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán (NKE-HHK). A megjelenteket Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára köszöntötte a jeles nap alkalmából.

20200818_NKE_oklevélátadó (10)

Idén 79 honvéd tisztjelölt, köztük 16 nő és 63 férfi végzett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán. A végzettségüket igazoló egyetemi oklevél mellett a tiszti karhoz tartozásuk jelképét, az avatási szablyát és a további elismeréseket a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Magyar Honvédség Parancsnokságának vezetői, oktatóik és parancsnokaik körében kapták meg kedden Budapesten.

A frissen végzetteket Szabó István honvédelmi államtitkár köszöntötte. Mint elmondta, a honvéd tisztjelöltek tanulmányainak utolsó féléve embert próbáló időszak volt a járványhelyzet miatt. „A Magyar Honvédség kulcsfontosságú szerepet kapott a koronavírus elleni védekezésben. Mintegy kétezer katona segítette hónapokon át a járvány megfékezését Magyarországon. Önök a déli határszakaszon kaptak feladatot, ahol becsülettel helytálltak. Együtt dolgozhattak hivatásos, szerződéses szolgálatot teljesítő, tapasztalatokkal rendelkező tisztekkel és altisztekkel. A való életben készülhettek fel leendő hivatásukra. Mindemellett tanulmányaikat sem hanyagolták el. Megküzdöttek a digitális oktatás kihívásaival, tisztességesen felkészültek a záróvizsgára, ennek eredményeképpen lehetünk itt ma, ezen az ünnepi eseményen” – mondta Szabó István. Hozzátette: az első tiszti rendfokozat megszerzése nem csupán jogokat, de számos kötelességet és megnövekedett felelősséget is jelent. Mind a Magyar Honvédség csapatai, mind Magyarország állampolgárai számítanak a frissen diplomát szerzett tisztjelöltek tudására és felkészültségére – hangsúlyozta.

20200818_NKE_oklevélátadó (17)

A rendezvény végén a zárszót dr. Pohl Árpád dandártábornok, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának dékánja mondta el. Megemlítette, hogy az évfolyam hallgatói olyan körülmények között fejezték be tanulmányaikat, melyre még nem volt példa. „A pandémia miatt gyakorlatilag egyik napról a másikra kellett áttérni a távolléti oktatásra, és úgy megszervezni a második félévet, hogy a legfontosabb cél, a végzősök diplomaszerzése teljesüljön” – mondta. „A diplomájukat most átvett hallgatók közül 31 fő vett részt a Tudományos Diákköri Konferenciákon és összesen 16 helyezést, valamint különdíjat nyertek el. Legyenek magabiztosak, büszkék, ugyanakkor szerények és tisztelettudók! Tanulni soha, senkitől nem szégyen” – tette hozzá.

20200818_NKE_oklevélátadó (4)

Az ünnepségen az elismerések között a Ludovika Gyűrű Alapítvány által alapított díjat, a Ludovika Gyűrűt is átadták, amelyet minden évben a zászlóalj legkiválóbb végzős honvéd tisztjelöltjeinek nyújtanak át a tanulmányaik során tanúsított példás magatartásuk, kiemelkedő tanulmányi eredményük, helytállásuk és bátorságuk elismeréseként. Idén a tisztjelöltek közül Mihalik Bianka és Vanyur Kristóf vehette át a díjat dr. Böröndi Gábor altábornagytól, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettesétől. Az oklevélátadó ünnepség után minden frissen diplomát szerzett tisztjelöltnek átadták Zrínyi Miklós Vitéz hadnagy című könyvének egy példányát.

A friss diplomásokat a Kossuth téren avatják fel augusztus 20-án.

GALÉRIA