Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Augusztus 21-én indítják be az iráni atomerőmű reaktorát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 13. 13:32

Oroszország és Irán augusztus 21-én megkezdi az iráni Busehrben felépült atomerőmű beindítását a reaktor nukleáris üzemanyaggal való feltöltésével, a fűtőelemeket előzőleg a helyszínre szállítják. Az atomerőmű építését a múlt század hetvenes éveiben kezdte meg a német Siemens, amely azonban az iráni forradalom után kiszállt a beruházásból.

Az irániak a kilencvenes években vonták be az orosz Atomsztrojexportot az erőmű építésébe. Az orosz fél mindig azt hangsúlyozta, hogy az atomerőmű építését és üzemeltetését nem érintik a nemzetközi szankciók. A beindítási ünnepségen részt vesz az orosz atomenergia-ipart egybefogó állami korporáció elnöke, és az iráni atomenergia-ügynökség vezetője is.

A beindítás első lépcsőjében a fűtőrudakat az erőműbe szállítják, a második lépcsőben a reaktorban lévő helyükre eresztik le azokat, a harmadik lépcsőben pedig beindítják az erőművet a minimális ellenőrizhető szinten. Ezután hosszabb próbaüzem következik, s csak azután kezdi meg az erőmű az energiatermelést.

Oroszországot az utóbbi években számos bírálat érte a busehri atomerőmű építésében való részvétel miatt, mivel Teherán nukleáris programja gyanakvást kelt a nemzetközi közösségben. Egyes országok – elsősorban az Amerikai Egyesült Államok – nem látják eléggé átláthatónak Teherán törekvéseit e téren, s attól tartanak, hogy Irán nukleáris fegyver előállítására törekedhet.

Mivel a program átláthatóbbá és ellenőrizhetővé tételéről hosszasan folytatott tárgyalások kudarcba fulladtak, az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókat hirdetett Irán ellen, s ezen túlmenően büntető intézkedésekkel sújtotta az országot július végén az Európai Unió.