Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Együtt képesek vagyunk rá”

Szöveg: Kátai Róbert százados |  2010. augusztus 13. 12:18

A KFOR Nyugati Többnemzeti Harccsoport alárendeltségében szolgálatot teljesítő szlovén kontingens missziójának befejezéséhez közeledik. Augusztus második hetében rendezték a szolgálat végét jelentő medálparádéjukat, amelyen egy magyar katona emléktárgyat, három másik pedig békefenntartásért szolgálati jelet vehetett át.

A KFOR Nyugati Többnemzeti Harccsoport (Multinational Battle Group- West, MNBG- W) alárendeltségében négy nemzet teljesít szolgálatot a koszovói Pec/Pejë-ben. A vezető nemzet szerepét betöltő olasz mellett szlovén, román és magyar katonák szolgálnak a Villaggio Italia táborban és az ország nyugati részén kijelölt felelősségi területen.

A nyár utolsó hónapjában az összes kontingens közel azonos időben vált. A szlovén haderőnek jelenleg a KFOR-misszióban lévő állománya is hazautazik hamarosan, medálparádéjukat augusztus első szombatján rendezték meg, amelyre meghívást kapott négy magyar katona is.

Az MNBG- W parancsnokhelyettese, Ernest An¾elj alezredes, aki egyben a szlovén nemzeti rangidős is, megköszönte a magyar katonák együttműködését, a közös erőfeszítést a KFOR-misszió sikerének érdekében. Az ünnepség keretében Katona Zoltán alezredes, az MNBG- W törzsfőnöke névre szóló emléktárgyat, Drávucz Roland százados, az MNBG- W hadműveleti tisztje, Cseklán István őrnagy, az MH KFOR Kontingens parancsnoka, valamint Virágos-Kis Sándor százados, a magyar műveleti század parancsnoka a szlovén védelmi miniszter által adományozott békefenntartásért szolgálati jelet vehetett át.

Az átadáson An¾elj alezredes kifejezte nagyrabecsülését a magyar kontingens szakmai felkészültségét illetően, amelynek remek példája – többek között – a műveleti század Camp Nothing Hill-i kihelyezése, ahol együtt szolgáltak a kijelölt szlovén erőkkel. Kiemelte, hogy a két hadsereg katonáinak együttműködése nem új keletű, elég csak a Többnemzeti Szárazföldi Kötelékre (Multinational Land Forces, MLF) gondolni. Ahogy a Katona alezredesnek átadott plaketten is szerepelt, „Together we can", azaz „Együtt képesek vagyunk rá".

1595906107

 

1595906107