Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ausztria hamarosan átveheti az első korszerűsített Typhoont

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. július 9. 11:42

Ausztria az elkövetkezendő napokban veheti át az első korszerűsített Eurofighter Typhoon vadászbombázóját, mely a modernizáció során fejlettebb kommunikációs eszközöket és idegen-barát felismerő rendszert is kapott. Az osztrák Air Surveillance Command parancsnoka, Rupert Stadlhofer dandártábornok jelentette be, hogy a Eurofighter konzorcium napokon belül átadja az első Typhoont, a 15 darabos flottára kiterjedő modernizáció pedig várhatóan 2012 végére fejeződik be.

A 2007 és 2009 között leszállított Tranche 1 standardú Eurofighter Typhoon vadászbombázók a zeltwegi légibázison állomásoznak, napjainkig 3200 repült órát gyűjtöttek össze. A költségvetési megszorítások az osztrák flottára is hatással voltak, jelenleg 1200-1300 órát repülnek évente, de Stadlhofer szerint ez a szám 2015-re elérheti az 1500 órát is. Az osztrák Typhoon-pilóták évente átlagosan 70-80 órát repülnek.

A folyamatban lévő modernizációs program ellenére Ausztria légierejében naponta öt vadászbombázó áll rendelkezésre: ezen gépekkel biztosítják a folyamatosságot a gyakorlórepülések és a készültségi szolgálat ellátásában. A riasztástól számítva az osztrák Typhoonok 7 percen belül tudják megkezdeni a felszállást, az elmúlt évben 170 alkalommal sértették meg az ország légterét.

A gépek korszerűsítése mellett Ausztria védelmi minisztériuma egy további szerződést is aláírt a Eurofighter konzorciummal, melynek köszönhetően 2016-ra 30%-os költségcsökkentést érhetnek el; a szerződés opcionális lehetőségként két évvel hosszabbítható meg.

Stadlhofer hozzátette azt is, hogy még ebben az évben megérkeznek az első pilótajelöltek az olaszországi Lecce légibázisra, ahol a képzés első szakaszában az Alenia Aermacchi MB-339CD típusú gépeken kapják meg a szükséges kiképzést.