Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ BT jóváhagyta a dél-szudáni békefenntartó missziót

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 9. 10:39

Egyhangúlag jóváhagyta az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a dél-szudáni békefenntartó missziót lehetővé tévő határozatát július 8-án, pénteken, egy nappal azelőtt, hogy Dél-Szudán végleg elválik az ország többi részétől. A határozat értelmében 7000 békefenntartó katonát, 900 fős nemzetközi rendőri erőt és szakértőket vezényelnek a világ legfiatalabb államába, hogy fenntartsák a rendet és elősegítsék az ország fejlődését.

A BT-határozat kiemelte: a világszervezet létfontosságú szerepet játszik abban, hogy a béke megerősítése és az erőszak visszatérésének megakadályozása érdekében – a nemzetközi partnerekkel szoros egyeztetésben – támogassa a dél-szudáni hatóságokat.

Az új dél-szudáni ENSZ-misszió (angol nevének rövidítésével: UNMISS) a korábbi szudáni ENSZ-missziót (UNMIS) váltja fel. Ez utóbbi tevékenységi köre az egész országra kiterjedt.

A szudáni kormány több mint két évtizedes polgárháborút követően 2005-ben írt alá békemegállapodást a Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom/Hadsereg (SPLM/A) lázadószervezettel. Az egyezmény új fejezetet nyitott az északon az arab világhoz, délen Fekete-Afrikához tartozó ország történetében. A megállapodás révén idén januárban a déli országrész lakosai referendumon dönthettek az elválásról és 98 százalékuk a függetlenségre szavazott. Egyesek azonban attól tartanak, az erőszak újra fellángolhat, mert az észak-szudáni és a dél-szudáni fegyveres erők farkasszemet néznek a két országrész határán fekvő, olajban gazdag, vitatott hovatartozású Abyei régióban.