Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az 1956-os hősökre emlékeztek

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Kormány Gábor |  2022. október 21. 20:54

Fennállásának harmincharmadik évfordulóját ünnepelte és egyben az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről emlékezett a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége, október 21-én, pénteken. A MOM Művelődési Központban tartott esemény résztvevőit Somogyi János dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének kijelölt műveleti helyettese köszöntötte.

Magyar Politikai Foglyok Szövetsége_megemlékezés (4)

A Magyar Politikai Foglyok Szövetsége 1989-ben azzal a céllal alakult, hogy az 1956-os szabadságharcban meghurcolt és bebörtönzött embereket összefogja.

„A magyarok által indított forradalmak nem voltak sikeresek, hiszen a történelemben visszatekintve láthatjuk, hogy a rendszert irányítóknak mindig volt egy segítője, elvtársa, akik kisegítették őket. Azonban azt nem mondhatjuk, hogy a szabadságharcoknak ne lett volna értelme, mivel Magyarországnak végső soron sikerült megőriznie függetlenségét, nem olvadt be az európai népekbe” - mondta Lengyel János, a szövetség elnöke. Felidézte: a forradalmárok kilátástalan harcot vívtak a hatalom ellen, és két hét után a szovjetek vérbe is fojtották. A megtorlás időszakában többszáz embert kivégeztek, sok fiatal férfi vált a rendszer áldozatává.

Az elnök úgy fogalmazott, hogy 1956 után „súlyos harminchárom év következett”, amely időszaknak a szintén harminchárom éve történt rendszerváltás vetett véget.

Magyar Politikai Foglyok Szövetsége_megemlékezés (6)

Somogyi János dandártábornok köszöntőjében leszögezte: a szövetség tagjai maguk az élő történelem.

„Azok, akik még köztünk vannak és azok is, akik már nem lehetnek itt velünk, személyesen élhették át a forradalom sikerének eszméjét, annak pátoszát és leverésének tragédiáját, majd a megtorlást követő sötét évtizedeket” – húzta alá a dandártábornok. Mint mondta: a forradalommal kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a magyar nép magára maradt a küzdelemben, hiszen a szuezi válság elvonta a nagyhatalmak figyelmét arról, hogy Európa közepén egy nép a szabadságáért és a demokráciáért harcol.

Magyar Politikai Foglyok Szövetsége_megemlékezés (17)_jav

„A szövetség azt a szellemi örökséget őrzi napjainkban is, amit a szabadságharcban elesettek és bebörtönzött emberek képviseltek, amikor szembe szálltak az elnyomó rendszerrel” – tette hozzá a törzsfőnök kijelölt műveleti helyettese, aki az ünnepségen elismerésben részesült.

Az ünnepség a Csillagszemű Táncegyüttes és a Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye, Diákotthona és Gyermekotthona iskolásainak fellépésével zárult.