Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németországba látogatott a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: Bundeswehr és a parancsnokság felvételei |  2022. október 22. 7:32

Többnapos látogatást tett Németországban Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, aki találkozott többek között Markus Laubenthal altábornaggyal, a német haderő főszemlélő-helyettesével, valamint Gert Nultsch altábornaggyal, a német Védelmi Minisztérium Tervezési Főosztály vezetőjével.

pkhnyito

A találkozókon a parancsnok-helyettes elmondta, hogy az idei júniusi miniszteri, és a szeptemberi vezérkarfőnöki szintű találkozók eredményessége egyaránt rávilágít arra, hogy a Németországgal való együttműködésünk kiemelten fontos és sikeres. Az érintettek áttekintették az eddig elért eredményeket és egyetértettek abban, hogy a két haderő között meglévő eredményes katonai együttműködést tovább lehet és kell erősíteni. Fontosnak ítélték továbbá az együttműködési struktúrák harmonizálását a mindkét haderőben bekövetkezett szervezeti változások tükrében.

Sándor Zsolt altábornagy köszönetét fejezte ki a Magyar Honvédség igényeire szabott kiképzésért, ami hatékonyan támogatja az MH modernizációját. A Bundeswehr által biztosított kiképzés részeként a Magyar Honvédség kiképzőit felkészítik a német relációban beszerzett haditechnikai eszközök kezelésére, valamint az alegységszintű harcászati- és lőkiképzés alapelveire.

pkh5

A Magyar Honvédség állományából tíz fő kapott továbbá felkészítést a modern gyalogsági harcjárművek tesztelése, rendszerbeállítása és üzemeltetése területén, amely kiemelten fontos a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek rendszerbeállítása miatt. Ezutóbbi felkészítés keretében az állomány átvette a Bundeswehr Puma gyalogsági harcjárművek rendszerbeállítása során szerzett tapasztalatait is.

A látogatás során Sándor Zsolt altábornagy megbeszélést folytatott a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnokával és megtekintette egy megerősített páncélos zászlóalj éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlatát is.

Sándor_altbgy_Németország_ACTC (5)

A többnapos program végén a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese meglátogatta a Bundeswehr Szárazföldi Harckiképzőközpontját, ahol bemutatták a duális szimuláció alkalmazásával végrehajtott harckiképzés koncepcióját.

A németországi látogatásának végén Sándor Zsolt altábornagy találkozott a kiképzésen lévő magyar állománnyal is.