Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Az 54-es kihívás” – beharangozó és versenykiírás

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. június 22. 11:30

Július 8. és 10. között a Veszprémi Honvéd SE a Zánka Gyermektábor, a Zánkaland kalandpark és a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége támogatásával ismét megrendezi az 54-es kihívást, amelynek célja a honvédelmi nevelés, valamint a hivatásos és szerződéses állomány állóképességének, tájékozódó, valamint túlélő képességének, bajtársiasságának kipróbálása, fejlesztése.

Az MH 54. Veszprém Radarezrednél immár hagyományosan évente kétszer (télen és nyáron) rendezik meg az „54-es kihívása" elnevezésű túlélőversenyt. A roppant lelkes és találékony főszervezőt, Vass Tibor századost a versenyek ideje alatt mindenki sűrűn emlegeti, mert a Veszprémi Honvéd SE szervezőcsapatával együtt rendszeresen igen nehéz akadályokat gördít a versenyzők elé.

Ez a kihívás nem a hétköznapi értelemben vett akadályverseny, jóval több ennél. Tökélyre fejlesztett túlélő-képesség, kreativitás, elsőrangú tájékozódó-képesség és kötélidegzet: ezek kellenek ahhoz, hogy valaki egyáltalán sikerrel küzdje le a kitűzött távot. A századost még jó három éve megkérdeztem: miért éppen itt jött létre ez a versenysorozat? Ekkor éppen valahol a Bakonyban mentünk UAZ-zal a következő akadály felé. Ő mosolyogva behajtott a sűrűbe, miközben azt válaszolta: „itt, Veszprémben a katonák szeretnek sportolni és szeretik a kihívásokat. Ráadásul nagyon jók a természeti adottságok is környéken". „Ez igaz" – feleltem, majd még tíz percig gyönyörködhettem a meglehetősen vadregényes tájban. Ekkor értünk oda az akadályhoz, amikor az első csapat valamiféle tüskés-csalánoson keresztül érkezett meg a kis tisztásra…

Második emlékezetes élményem ezzel a versenysorozattal kapcsolatosan a következő. Jó félórás, szintén terepjáróval történő hajmeresztő utazást követően egy kis tó partjára érkezünk. Nyár van, de már alkonyodik, a levegő gyorsan hűl: az ellenőrző pontot felügyelő szervezők már kisebb tábortüzet is gyújtottak. Hamarosan megérkezik egy csapat, akikkel közlik: az ellenőrző pont a tó közepén van (oda kell érinteni a kártyát) és ráadásul mindenkinek át kell mennie a nyakig érő vízben, mert csakis a túloldalon lehet tovább haladni. Először azt hitték csak vicc. Aztán amikor a katonák egy szál gatyára vetkőzve, csomagjukat és ruháikat vízhatlan zsákban fejük fölött fogva belegázoltak a – fogalmazzunk így – nem túl meleg vízbe, rájöttek: ennek bizony fele sem tréfa. Nos, körülbelül ilyen az 54-es kihívás: készülni kell rá, lehet is, de mindig érik az embert roppant kellemetlen meglepetések.

Ennek ellenére, vagy talán épp ezért, honvédségi körökben rendkívül nagy érdeklődésre tett szert a sorozat. Évről évre többen és többen indulnak el rajta Tatától-Debrecenig, hogy hol derékig érő hóban, hol pedig izzó forróságban teljesítsék az 54-es kihívását.

Az idei nyári erőpróbára 3-5 fős csapatok vagy egyének egyaránt nevezhetnek férfi, női és a csapatoknál vegyes kategóriában is. A kategória-összevonás jogát a szervezők három induló alatt fenntartják, kerékpárral pedig csak egyéni teljesítményt értékelünk. Civilek is nevezhetnek. Menetben és biciklivel egyaránt 108 kilométert kell teljesíteni, a féltávmenet körülbelül 60 kilométer.

A nevezési határidő június 30-a. Írásban a 88/543-080-as városi, vagy a 32/4064 HM-telefaxra, elektronikusan az [email protected] e-mail címre várják a kitöltött nevezési lapokat.

A nevezési díj 3000 forint fejenként, és a helyszínen fizetendő. 

Feladat: a választott táv megtétele feladatokkal turista, vagy katonai térkép alapján tájékozódva. A feladatok főként ügyességiek, a túléléssel kapcsolatosak, illetve vízi jellegűek (A 200 m úszni tudásról nyilatkozni kell!). A meneten mindenki önellátó. Alvás saját felszereléssel. A feladatok nagy része tömbösítve, a Zánka gyermektáborban, a versenytáv felénél lesz.

Kötelező felszerelés: bakancs, terepmintás hosszú nadrág, zöld póló a verseny teljes idején viselve (bakancs a vízben nem kötelező) egy váltás nadrág, póló, esővédő felső, hátizsák (barna, zöld, fekete és árnyalatai).

Csapatonként: mobiltelefon, zseblámpa pótelemekkel, sebkötöző csomag, kés, tűzgyújtó eszköz, 2×15 m 3-6 mm-es zsinór,   valami, ami a teli hátizsákot a vízen lebegteti, vagy/és vízhatlanná teszi (például nagyméretű nylon zsák), Bakony Dél és  Balaton turistatérkép (akinek nincs, katonai térképeket tudunk biztosítani).
Kerékpárosoknak az öltözet szabadon választott.

Ajánlott felszerelés: tájoló, GPS, eltévedésgátló, víz, élelem, energia-pótló táplálék-kiegészítő és energiaital, alvófelszerelés, váltás cipő, papucs, két váltás zokni, tisztálkodó, lábápoló felszerelés, törölköző, tartalék zseblámpa, készpénz, íróeszköz, jegyzetlap.

Ellátás: célba érkezéskor, fürdési, öltözési és pihenési lehetőség, eredményhirdetéskor ebéd. Féltávnál Zánkán a tábor szolgáltatásai rendelkezésre állnak (fürdés, öltözés, boltok, strand stb.).

Díjazás: a 108 km-t túlélőknek egyedi érem és emléklap. Kategóriánként a legjobbaknak serleg, féltávot teljesítőknek és a kiesetteknek emléklap.

Egyebek: felszerelés- vagy élelem-utánpótlás csak saját erőből lehetséges (pl.: falusi boltokban). A versenyt feladni kényszerülők egyénileg jutnak vissza Veszprémbe. A „féltáv" célja a zánkai feladatblokk után a gyermektáborban lesz, innen a Veszprémbe jutást egyénileg kell megoldani.

Értékelés: a teljesítés ideje és a pontokon teljesített feladatok során gyűjtött jutalomidő összege alapján. 4 és 5 fős csapatok esetén a tiszta menetidőt 0,94 illetve 0,87 korrekciós szorzóval csökkentjük. Ha a csapat bármely tagja a versenyt feladni kényszerül, a csapat nem értékelhető. Amennyiben a többi csapattag a célba beérkezik, érmére és emléklapra jogosult.

További információ: Vass Tibor, tel.: 06/30/533/7111; e-mail: [email protected]

Fotó: archív