Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az afgán hadsereg megkezdi a NATO-csapatok felváltását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 11. 8:41

Az afgán hadsereg rövidesen hat körzetben veszi át a NATO vezette nemzetközi erőktől a felügyeletet – tájékoztatta egy nyugati forrás az AP amerikai hírügynökséget csütörtökön. A lépéssel megkezdődik a 2014 végéig tartó folyamat, amelyben az afgán hadsereg fokozatosan vállalja az ország biztonságának szavatolását. Az első szakaszban három tartományi főváros, délen Laskargáh, nyugaton Herat és északon Mazar-i-Sarif kerül ki a NATO ellenőrzése alól. Utóbbi Baghlan tartományban van, ahol a magyar újjáépítési csoport is tevékenykedik.

A döntést Hamid Karzai elnök várhatóan március 21-én jelenti be, megnevezve a konkrét körzeteket.

A listán szerepel a teljes Bámiján és Pansir tartomány is, ahol alig, vagy egyáltalán nem voltak harcok. Laskargáh kivételével a NATO egyelőre marad mindazokban a keleti és déli régiókban, ahol a felkelők komoly ellenállást tanúsítanak.

Rahim Wardak afgán védelmi miniszter, aki részt vesz Brüsszelben a NATO és a partner országok védelmi miniszteri tanácskozásán, úgy nyilatkozott, hogy várakozása szerint a szövetségesek jóváhagyják az őrségváltásra kiszemelt területek listáját.

Jelenleg mintegy 145 ezerre rúg a NATO és a szövetséges csapatok létszáma Afganisztánban. Kabul úgy tervezi, hogy hadseregének és rendőrségének létszáma októberre eléri a 305 ezer főt. Wardak ismételten célul tűzte ki, hogy a létszámnak további százezerrel kell bővülnie 2014-ig. A tálib felkelők számát közel 25 ezerre becsülik.