Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytassa, stúdió!

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. március 11. 9:17

A magyar katonai filmgyártás tavaly ünnepelte hatvanadik születésnapját. Idén pedig a jogutód, a HM Zrínyi Média katonai filmstúdiója ajándékokat kap. Valójában azonban ajándékról szó sincs. A kommunikációs cég saját erőből – az elmúlt évben visszaszerzett anyagi forrásait hasznosítva – teremtette meg a stúdió műszaki-technikai fejlesztésének lehetőségét. Ezzel új fejezet kezdődik a katonai filmgyártás történetében…

1595915446
– Jelenlegi felszerelésünkkel csak a pillanatnyi igényeket tudjuk kiszolgálni, azaz dokumentáljuk a haderőben történt eseményeket – szögezte le beszélgetésünk elején Wonke Rezső stúdióvezető.

– A Zrínyi Média vezetése felmérte az elektronikus médiában rejlő lehetőségeket a Magyar Honvédség népszerűsítését tekintve. S nemsokára a legmodernebb, HD-felbontású felszereléssel fogunk dolgozni, és ennek köszönhetően nyugodtan mondhatom: Magyarország és Európa viszonylatában is a legjobbak között lehetünk, a technológiát tekintve fel tudjuk venni a versenyt bármelyik televízióval vagy más, hasonló munkát végző céggel.

A Zrínyi Média beszerzett három nagyobb – egyforma teljesítményű, azonos jellegű, de más-más objektívvel ellátott – kamerát és egy kisebb, könnyebb camcordert. Ezek önálló forgatókamerákként működnek, így a stúdió egyszerre már két teljes forgatócsoportot tud majd kiállítani. A kis kamerához beszereztek még egy úgynevezett steadycam kamerastabilizáló berendezést, amivel elsősorban hadgyakorlatokon fognak majd dolgozni. A másik három kamera számára pedig a Zrínyi Médián belül alakítanak ki egy olyan felvételi és utómunka-stúdiót, amely elsősorban beszélgetések felvételére lesz alkalmas.

A stúdióvezető elmondta, hogy a beszélgetős műsorokon kívül kisebb zenei produkciók készítésére is képesek lesznek. A műsorok rögzítéséhez, vágásához természetesen megfelelő technikai háttér szükséges, ennek telepítése, installálása lapunk megjelenésével egy időben fejeződik be. A három kamerával felvett beszélgetős műsorok esetén valós díszlettel is dolgozhatnak, illetve az úgynevezett lyukasztott greenbox rendszerrel bárki mögé virtuális hátteret tudnak varázsolni.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin március 11-én megjelenő számában!)