Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lavrov újra szót emelt a katonai beavatkozás ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 11. 10:08

Szergej Lavrov újra szót emelt a líbiai külföldi katonai beavatkozás ellen, és felszólította a líbiai feleket, hogy tárgyalások útján oldják meg konfliktusukat. Az orosz külügyminiszter csütörtökön Moszkvában kijelentette: „Le kell ülni, és meg kell állapodni, mert minden más egyet jelent a polgárháborúval, az újabb áldozatokkal, ártatlan lakosok halálával”.

Lavrov a külső beavatkozással kapcsolatban az ENSZ Alapokmányára és egyéb nemzetközi dokumentumokra hivatkozott, amelyek rögzítik, hogy minden államnak joga van saját sorsa meghatározásához, és tiltják a belügyekbe való beavatkozást, különösen a katonai intervenciót.

Ugyanakkor szót emelt a polgári lakosság elleni erőszak ellen, s kijelentette: a külső feleknek a békefenntartásban kell segítséget nyújtaniuk az afrikai államoknak, de a mozgás irányát minden válságban és konfliktusban elsősorban maguknak az afrikai államoknak kell meghatározniuk.

„Bármiféle óvatlan mozdulat, máshol alkalmazott receptek súlyos problémákat okozhatnak ezekben az országokban" – mondta.

Végül emlékeztetett arra, hogy az orosz vezetés legmagasabb szinten, egyebek mellett az ENSZ Biztonsági Tanácsában határozottan elítélte a líbiai polgári lakosság elleni katonai erőszak alkalmazását, amely nézete szerint bűncselekménynek tekintendő.

CímkékENSZjog