Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai gépek vizsgálják a Japán földrengés okozta károkat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 11. 10:31

A Japán hadsereg nyolc katonai gépet riasztott, hogy a levegőből mérjék fel azokat a károkat, amelyeket a helyi idő szerint péntek délután kipattant, a Richter-skála szerinti 8,8 erősségű földrengés okozott a szigetország észak-keleti térségében.

Nagyon erős, 8,8-as erősségű (a rengést kezdetben 7,9-es erősségűnek jelezték, majd ezt később 8,8-asra módosították) földrengés rázta meg pénteken Japán északkeleti partvidékét, a fővárosban, Tokióban kilengtek az épületek, több tűz keletkezett. Jelentős károkat okozott a földrengés és az azt követő cunami – közölte Kan Naoto, a szigetország miniszterelnök. Az eddigi adatok szerint legkevesebb tíz ember halt meg, tucatnyian eltűntek, sok a sérült.
A kormányfő hozzátette, hogy nukleáris létesítmények nem sérültek meg, radioaktív anyag nem került a levegőbe.

Edano Jukio kormányszóvivő elmondta: katonákat küldenek a térségbe, hogy segítsék a mentést.
Kiterjesztették a cunamiriadót
Cumaniriadót rendeltek el pénteken – a japán földrengést követően – a Csendes-óceán teljes partvidékére – közölte az amerikai szökőárfigyelő központ.
A Hawaii-szigeteken lévő intézet által kiadott riasztás kiterjed Ausztráliára, a Fülöp-szigetekre, Oroszországra, Pápua-Új-Guineára, a Hawaii-szigetekre, valamint Dél-Amerika csendes-óceáni partvidékére.
A 8,9-es erősségű rengés a tengeren hatalmas – a 10 métert is elérő – szökőárt idézett elő Japán északkeleti partjainál. Az ország egész csendes-óceáni partjára vonatkozóan kiadták a cunamiriadót. A szökőár hömpölyög a szárazföld belseje felé, elsodor mindent, ami az útjába kerül, tüzeket okoz.
A földdel keveredett víztömeg már több embert maga alá temetett. Egy halálos áldozatról biztosan tudnak már.
Tokióban és környékén négymillió ember otthonában szűnt meg az áramszolgáltatás.
Az ország északi részén a vasúti hálózat több szakaszon megrongálódott, leálltak a szuperexpresszek. Kigyulladt a Tokió melletti Csiba olajfinomító üzem. Automatikusan leálltak az atomerőművek.
Bezárt a tokiói Narita repülőtér, az utasoknak el kellett hagyniuk az épületeket. Leálltak a tokiói metrójáratok és a helyi érdekű vasutak is.

A hadsereg nyolc katonai gépet riasztott, hogy a levegőből mérjék fel a károkat. A térségben leálltak az atomerőművek, az olajfinomítók, a vasúti közlekedés, nem működnek a telefonhálózatok.

(A helyszínen készült videók forrása: www.youtube.com)