Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Német tartalékosok segítsége

Szöveg: Demeter Ferenc |  2011. március 11. 11:18

Napjainkra természetessé vált, hogy a különböző nemzetek tartalékos katonái az élet számos területén együttműködnek egymással. A közös rendezvények mellett odafigyelnek a szociális nehézségekre, segítenek a rászorultaknak, az időseknek. Az elmúlt években ilyen hasznos kapcsolat alakult ki a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) valamint a megyei szervezetei és az Alsó-Bajorország tartalékos szervezetei között.

1595915448
Kerekes Sándor nyugállományú ezredes, a Matasz alelnöke az elmúlt időszakban sokat foglalkozott a magyar-bajor tartalékos katonai kapcsolatok alakulásával. Az alelnök a két ország tartalékosai együttműködéséről elmondta: a kapcsolatok fő mozgatója a Josef Schmid alhadnagy által vezetett tartalékos csapat, akik négy éve kapcsolódtak be a doni túrákba. Ők ismerték fel azt, hogy sokat tudnak segíteni a magyarországi fogyatékkal élőknek, betegeknek, időseknek és a  magyar egészségügynek. Így 2009. novemberétől folyamatos kapcsolatot tartanak fenn az országban működő szociális intézményekkel, valamint a magyar tartalékos katona szervezetekkel. Ennek egyik konkrét eredménye lett a Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetekkel kötött kétoldalú szerződés is. De más megyék iránt is nyitottak voltak és a támogatásaikkal elsődlegesen a gyermek- és idősotthonok technikai felszereltségén igyekeztek javítani.

Az alelnök kiemelte: egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei látogatás során ismerték meg a térség több problémáját, többek között azt, hogy két nagy település orvosi ellátásából hiányzik a fogorvosi. A Szent György Lovagrenddel együttműködve megépültek a fogorvosi rendelők és a bajor tartalékosok addig szervezkedtek, míg sikerült ezeket a rendelőket korszerű orvosi berendezésékkel felszerelniük, megközelítőleg 20 ezer euró értékben.
A bajorok az elmúlt évek során a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyébe működő szociális intézményeknek is komoly  segítségek nyújtottak: 20 tolókocsit és kerekes járókát, 20 állítható kórházi ágyat, vérnyomásmérőket, lélegeztető-berendezéseket, oxigénpalackokat és egyéb más orvosi felszerelést adtak át. Az állítható kórházi ágyakból ebben az évben még százat terveznek behozni, amelyek elosztását Kiss László a Matasz Szabolcs-Szatmár megyei elnöke fogja koordinálni.

1595915448
Az elmúlt héten Tiszadobra, az idősek otthonába és az árvaházba érkezett egy-egy segélyküldemény.
Josef Schmidnek köszönhető többek között az is, hogy a Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei tűzoltó-parancsnokság együttműködési szerződést kötött a Niederbayer tűzoltó kapitányságával. Ezt a  munkát Alsó-Bajorországban közel nyolcezer tartalékos segíti. Ezeket a tartalékosokat irányítja Josef Schmid elnök, aki tevékenységéért a Magyar Köztársaság Arany Érdemrend kitüntetésben részesült.
Az elmúlt években több bajor szervezet, így Unterfranken megye tartalékosai közel 450 ezer, Niederbayer megye 150 ezer, Oberbayer megye 100 ezer euró értékű adományt juttatott el a különböző magyar szociális és egészségügyi intézményekhez.

Az alelnök végezetül megjegyezte: „Ezeknek a kapcsolatoknak vannak még tartalékai. Reméljük, ezek kihasználásával még tartalmasabb együttműködést alakíthatunk ki a tartalékos szervezeteink között, ami az egész ország érdekeit és a szociális problémák egy részének megoldását szolgálhatják."

Fotó: Kiss László