Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ajkai kórházban örülnek a katonák segítségének

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Toldi Miklós őrmester |  2020. december 5. 7:49

A járóbeteg ellátást is segítik az ajkai Magyar Imre Kórházban a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonái. A közel húsz egyenruhás zömmel logisztikai feladatokban - betegirányításban, csomaghordásban – segédkezik, de az előforduló napi kétszáz fős betegforgalom mellett a testhőmérséklet mérésben is otthonosan mozognak már.

ajka 1

Podhorszki Balázs törzsőrmester - besegítve a biztonsági személyzetnek - a kórház portáján teljesít szolgálatot. Lázat mér, csomagot hord fel a különböző osztályokra és tájékoztatja a gépjárművel érkezőket, vihetnek-e ki, avagy befelé betegeket. Elmondása szerint sok látogató örül, hogy a katonák leveszik vállukról azt a terhet, amit a látogatási tilalom okoz számukra. „A betegek elégedettek és úgy érzem, jó a megítélésünk” – újságolja tapasztalatait, hiszen érkezésüket kezdetben furcsán fogadták. Ám kis idő elteltével már mind a személyzet, mind a kezeltek részéről pozitív visszajelzések érkeztek.

Szikra István Róbert főtörzsőrmester szerint merőben más életforma a kórházi szolgálat, mint a laktanyai. Ő is - mint bajtársa - úgy látja, sikerült elfogadtatni magukat a kórházi dolgozókkal és a betegekkel. A látogatók örömmel veszik, ha útbaigazítják őket. Sőt, előfordulnak különleges esetek is, amikor szülészetre kell betolni egy-egy hölgyet, illetve a nővéreket is sokszor tehermentesítik. Szikra főtörzsőrmester az épület rendelőintézetében teljesít szolgálatot.

ajka 6

Csortos Attila őrnagy, kórházparancsnok kiemelte: a katonák által végzett munkák korábban az egészségügyi dolgozókra és a biztonsági szolgálatra hárultak, hozzátéve: a legtöbb egyenruhás a logisztikai ágazatban segít a dolgozóknak. Az intézményben az ellátási osztályvezető osztja el a létszámot az igényeknek megfelelően. „Az intézmény irányítói örülnek a katonák jelenlétének, hiszen látják, hogy a honvédek mennyire hasznosan tudnak tevékenykedni” – mondta el a kórházparancsnok.