Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közel nyolcvan robbanószerkezetet szállítottak el a tűzszerészek

Szöveg: Gajdos Milán hadnagy | Fotó: Török Péter törzsőrmester |  2020. december 5. 8:12

Különleges lövedékek kerültek elő földmunkák során a közelmúltban Budán, a Csörsz utcában. A helyszínre érkező MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei közel nyolcvan különböző robbanószerkezetet találtak, amelyek vélhetően egy második világháborús tüzelőállásból származtak.

Csörsz utca_HTHE (1)

A katonák nem kilőtt állapotú, 10,5 centiméter átmérőjű német repeszromboló gránátokat, kumulatív gránátokat, illetve 10 centiméteres magyar kumulatív gránátokat és 10,5 centiméter átmérőjű, ugyancsak magyar gyártmányú romboló gránátokat azonosítottak be a helyszínen. Előkerült a területen több Spengpatrone Z típusú, 10,5 centiméteres ágyúhoz rendszeresített ágyúcsőrobbantó töltet, amit a harcoló katonák saját tüzérségi eszközeik megsemmisítésére használhattak fel abban az esetben, ha rövid idő alatt vált szükségessé tüzelőállásuk elhagyása.

Bérczes Zsolt törzsőrmester, járőrparancsnok a helyszínen megállapította, hogy a robbanótestek szállítható állapotúak, így azokat a katonák - későbbi megsemmisítés céljából - a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére vitték.

A tűzszerész művelet során állampolgári korlátozások elrendelésére nem volt szükség.

Címkéktűzszerész