Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az aknavetős lövészettel ismerkedtek

Szöveg: Koltai Arnold alezredes |  2010. április 17. 7:56

Az elmúlt időszakban tovább folytatódott a NATO Különleges Műveleti Alaptanfolyam keretén belül folyó felkészítés az MH Béketámogató Kiképző Központ Különleges Műveleti Kiképző részlegénél. A fegyveres specialista – Bravo – állomány az aknavetők anyagismeretével és alkalmazásával folytatta kiképzését.

A csoportparancsnoki állomány mélyebbre ásta magát több különleges műveleti feladat, mint például a különleges felderítés és a közvetlen műveletek, tervezésének részleteibe, melyek során megtanulták a gondos és részletes tervkidolgozás, szinkronizáció, koordináció, tartalék tervek készítésének módszereit, majd ezeket előadás keretében adták elő, hogy gyakorolhassák előadás technikát és az eligazítás módszertant.

A fegyveres specialista – Bravo – állomány az aknavetők anyagismeretével és gyakorlati alkalmazásával, a közvetett irányzás rejtelmeivel folytatta kiképzését. Képzésük során megismerkedtek a 60 mm-es, 81 mm-es, 82 mm-es aknavetőkkel. Megismerték az aknavetők telepítésének szakszerű fogásait, a kezelőszemélyzet egyes tagjainak feladatait, az eszközök alapirányba tájolását és a kisegítő célok alkalmazásának lehetőségeit.
Mind az elméleti, mind a gyakorlati felkészülési foglalkozásokon az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj nagy tapasztalattal rendelkező páncéltörő és tüzér szakemberei – Mozolai Sándor százados, Berecz Zoltán zászlós és Beke Pál főtörzsőrmester – segítették a kiképzést, melynek köszönhetően a hallgatók a szakszerű és alapos technikai felkészítés után közvetlen és megosztott irányzással is képesek voltak tűzfeladatokat végrehajtani.

 

A Könnyű Vegyes Zászlóalj kiképzőinek egyöntetű véleménye szerint a hallgató állomány feladatát a viszonylag rövid kiképzési idő ellenére jó szinten, kiváló hozzáállással és morállal hajtotta végre. Ennek és a jó eredményeknek köszönhetően, a kiképző állomány döntése alapján a hallgatókat tiszteletbeli tüzérré avatták, tovább erősítve a különleges műveleti katonák és a speciális lövész feladatokat is ellátni képes 25/88. állománya között bajtársiasságot.
A műszaki specialista hallgatók két hetes robbantás kiképzési blokk után tovább haladtak a tananyagukkal, melynek zömében tantermi előadásokat hallgattak a könnyűszerkezetű épületek tervezési és egyéb erődítési munkák témájában. Ezt követően az elkövetkező időszakban e feladatok gyakorlati kivitelezését hajtják majd végre.

A híradó specialista állomány tantermi foglalkozások keretén belül ismerkedett meg a Harris rádiócsalád további tagjaival, melynek részeként felkészülnek e készülékek terepen történő gyakorlati alkalmazására is.