Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjét fogadta a honvédelmi miniszter

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2021. április 26. 17:00

A közelmúltbeli amerikai adminisztrációváltás nem befolyásolja a védelmi együttműködésünket, katonai kapcsolataink kiválóak és azon vagyunk, hogy ez a jövőben is folytatódjon – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter, miután április 26-án, hétfőn hivatalában fogadta Marc Dillardot, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjét.

20210426-USA-ugyvivo (2)

A megbeszélés témái közt szerepelt a haderők közötti együttműködés szorosabbá tételének több lényeges eleme - úgymint a 2019-ben aláírt Védelmi Együttműködési Megállapodás (DCA), a NASAMS légvédelmi rakéta rendszer beszerzése, a haderőfejlesztés, valamint a koalíciós és NATO műveletek aktuális kérdései.

Benkő Tibor beszélt arról is, hogy hazánk számára a biztonság sarokkövét a kollektív védelem letéteményeseként a NATO jelenti. Szólt a déli és keleti fenyegetésekről egyaránt. Kiemelte: Magyarország számára fontos, hogy a NATO továbbra is egy erős, egységes, 360 fokos kitekintésű szövetség legyen.

20210426-USA-ugyvivo (1)

Az afganisztáni helyzettel kapcsolatban Benkő Tibor hangsúlyozta: Magyarország az április 14-i bejelentést követően is tartja magát az „együtt mentünk be – együtt módosítunk – együtt jövünk ki” elvhez. Hazánk részéről afganisztáni csapatkivonásunkat a keretnemzetekkel és a NATO-val folyamatos egyeztetésben hajtjuk végre – tette hozzá a miniszter.

Benkő Tibor szólt arról is, hogy novembertől első alkalommal tölti be magyar tábornok egy NATO-misszió parancsnoki beosztását: Kajári Ferenc vezérőrnagy egy éven át vezeti majd a szövetség koszovói erőit, a KFOR-t. Ezzel kapcsolatban a honvédelmi miniszter elmondta: nagyra értékeljük az Egyesült Államoknak és NATO szövetségeseinknek a magyar KFOR-parancsnoki pályázat elfogadásához nyújtott támogatását.

20210426-USA-ugyvivo (3)