Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Amerikai Egyesült Államokba látogatott a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: MHP és Fox13news.com |  2022. április 4. 21:24

Kenneth F. McKenzie vezérezredes nyugdíjba vonulása alkalmából rendeztek ünnepélyes átadás-átvételi ceremóniát az Amerikai Egyesült Államokban április 1-jén. Ennek apropóján utazott Washingtonba Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, aki többnapos látogatása során egyeztetett Takács Szabolcs washingtoni nagykövettel, dr. Szegő László dandártábornokkal, Tim Henry ellentengernaggyal és Philippe Lavigne vezérezredessel is.

Tim Henry ellentengernagy, a Joint Force Command Norfolk

Kenneth F. McKenzie Jr vezérezredest Michael „Erik” Kurilla vezérezredes váltotta a  Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (U.S. Central Command - CENTCOM) élén. Az eseményen részt vett Lloyd J. Austin III, az Amerikai Egyesült Államok védelmi minisztere is.

„Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága továbbra is képes lesz feladatai ellátására Kurilla vezérezredes vezetése alatt, a jelenlegi válságos időszakban egy továbbra is veszélyes és összetett régióban” – mondta a miniszter, aki 2013 márciusa és 2016 áprilisa között maga is a központi parancsnokság parancsnoka volt.

„Azt hiszem senki sem alkalmasabb arra, hogy tovább írja a CENTCOM következő fejezetét, mint Kurilla vezérezredes” – mondta McKenzie vezérezredes, aki 42 év szolgálat után vonult nyugdíjba.

Takács Szabolcs washingtoni nagykövet

Az átadás-átvételi ceremóniát megelőző napokban Sándor Zsolt vezérőrnagyot Takács Szabolcs washingtoni nagykövet fogadta. Ezt követően a parancsnokhelyettes a katonai attasé hivatal vezetőjével, dr. Szegő László dandártábornokkal és a magyar követség szakdiplomatáival egyeztetett az Ukrajnában kialakult helyzetről, valamint a kapcsolódó szakpolitikai döntésekről, azok magyar-amerikai kapcsolatokra gyakorolt hatásáról.

Sándor Zsolt vezérőrnagy washingtoni látogatása a Pentagonban zárult, ahol az ukrajnai háborúról, valamint a Magyar Honvédség jelenlegi feladatrendszeréről, továbbá az amerikai együttműködés lehetséges jövőbeni irányairól egyeztetett.

A Magyar Honvédség parancsnokának helyettese és Tim Henry ellentengernagy, a Joint Force Norfolk parancsnokhelyettese amerikai találkozójukon a két parancsnokság jelenlegi és jövőbeni feladatait tekintették át, továbbá az aktuális katonapolitikai kérdéseket is megvitatták.

Central Command

A Norfolkban szolgálatot teljesítő magyar katonák állománygyűlésén Sándor vezérőrnagy ismertette a Magyar Honvédség előtt álló jelenlegi kihívásokat és kitért a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eddigi eredményeire, valamint az idén beérkező technikai eszközökről is tájékoztatta a résztvevőket.

A látogatás részeként Philippe Lavigne vezérezredes, a NATO Transzformációs Parancsnokság (Supreme Allied Commander Transformation) parancsnoka fogadta a Magyar Honvédség parancsnokának helyettesét. A találkozó során a közös programokat egyeztették, úgymint a több hadszíntérre kiterjedő műveletek (Multi-Domain Operations) vagy a digitális transzformáció.