Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikai haditengerészet megrendelte az első két lopakodó rombolót

Szöveg: Háború Művészete |  2008. február 18. 17:19

Az amerikai haditengerészet (US Navy) képviselői a Pentagonban aláírták azt az okmányt, melynek értelmében plusz pénzügyi kereteket biztosítanak az új, lopakodóképességekkel is rendelkező Zumwalt-osztályú rombolók első két egységének a legyártására.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy megrendelték a DDG 1000 és a DDG 1001 jelű hadihajókat a két gyártótól, a General Dynamics Bath Iron Workstől és a Northrop Grumman Shipbuildingtől, ami komoly előrelépés a már több mint egy évtizede húzódó projektben. A flotta a rendkívül magas költségek miatt – legalábbis a jelenlegi tervek szerint – mindössze hét darab új többfeladatú rombolót építtet.

A szerződés értelmében mindkét hajógyártó cég kap 1,4 milliárd dollárt a rombolók megépítésére. Érdekesség, hogy az amerikai haditengerészet szívesen alkalmazza azt a megoldást, hogy egyszerre két cégtől két külön prototípust rendel meg, elősegítve a technológiai versenyt és csökkentve az árat ezáltal.

A Zumwalt névre keresztelt többfeladatú rombolóosztály fejlesztését már az 1990-es években megkezdték, azonban anyagi okok miatt az eredeti elképzelések egész sora nem valósulhatott meg. A csökkentett észlelhetőségű hadihajóból a flotta eredetileg 32 darabot állított volna rendszerbe, azonban az elképesztően magas fejlesztési és gyártási költségek miatt végül mindössze 7 példány épül majd meg.
A különleges technológiák egész sorát felvonultató hadihajó rajzaira és makettjére nézve Gary Roughead admirális, a US Navy egyik magas rangú parancsnoka kijelentette, hogy már a látvány is azt bizonyítja, nem mindennapi eszközzel van dolgunk. A meglehetősen furcsa kinézetű romboló radarkeresztmetszete minimális, ráadásul a hajóorr és a vízvonal felett szűkülő törzs kialakítása miatt a tengerállósága is kiváló.

1595873423

A nem mindennapi látványt fokozza, hogy gyakorlatilag mindent elrejtettek a piramisszerű, a középvonalban elhelyezkedő felépítmény alá.
Rendkívül fejlett, egységes rendszerbe szervezett elektronikai eszközök egész sora gondoskodik a magas szinten automatizált hajó működtetéséről, a célfelderítésről és a tűzvezetésről. Ez teszi lehetővé, hogy a hatalmas, 14 000 tonnás egységet mindössze 142 fős személyzet irányítsa. Példaként megemlíthető, hogy napjainkban egy ennél jóval kisebb rombolón is 2-300 tengerész szolgál.
A többfunkciós egységek fontos fegyvere lesz egy extra hatótávolságú, nagy tűzerejű löveg, mely akár több száz kilométerről is alkalmas lesz a szárazföldi csapatok támogatására is.

A Zumwalt rombolók fegyverzetében megtalálhatóak lesznek a pilóta nélküli robothelikopterek is.
Az első egységek várhatóan öt év múlva kerülnek átadásra.