Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az árvíz sújtotta Felsőzsolcán járt a köztársasági elnök

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. június 7. 15:31

Szomorú látvány fogadta Sólyom Lászlót, a Magyar Köztársaság elnökét az árvíz sújtotta Felsőzsolcán. A víz alá merült autók és a víz felszíne alól éppen csak kikandikáló kerítések mentén egy PTSZ lánctalpas úszó gépjármű fedélzetén tett látogatást a faluban az államfő.

A köztársasági elnök egy MI-8-as katonai helikopterrel érkezett a Miskolci Reptérre, ahol többek között Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka fogadta. Mint azt a tábornok a honvedelem.hu-nak elmondta, Sólyom Lászlót látogatása során tájékoztatták a Magyar Honvédség árvízzel kapcsolatos feladatairól, a kirendelt erőkről és eszközökről, valamint arról is, hogy hol találhatók a legveszélyesebb pontok. „Elmondtuk a köztársasági elnök úrnak, hogy a Magyar Honvédség az egyetlen olyan szervezett erő ma, mely képes az árvíz teljes spektrumán dolgozni: ha kell, gátat építünk, ha kell, a gátat magasítjuk vagy éppen megbontjuk, ha pedig a védekezés nem sikeres, akkor a mentésben vannak olyan eszközeink, motorcsónakjaink és technikáink, melyekkel ki tudjuk hozni az embereket a veszélyes területről", mondta. Hozzátette: katonai búvárok vesznek részt nagy erőkkel a mentésben, hiszen akadnak olyan helyek, ahová már csak a szakemberek tudnak bemenni, illetve lehetnek olyan közüzemi eszközök, melyek víz alá kerültek. Mint azt lapunknak a tábornok kiemelte, jelenleg 2740 katona dolgozik e körzetben, és 281 technikai eszköz áll rendelkezésükre.

A látogatás után Sólyom László a sajtó képviselőinek úgy fogalmazott: rendkívüli és tragikus látvány tárult elé, mely mögött óriási pusztulás és az emberek fogyó türelme áll, ám ott van benne a hatalmas összefogás is. „Jelentést kaptam a Magyar Honvédségtől és a Katasztrófavédelemtől, valamint fogok beszélni a rendőrfőkapitánnyal, de azt már most is mondhatom, hogy bár sajnos itt áttört a víz, a többi helyen sikeres volt a védekezés." Mint a köztársasági elnök fogalmazott, óriási területen nagyon nagy veszélyt sikerült elhárítani, de hozzátette, hogy sajnos még nincs vége a problémának, hiszen a Hernád és a Sajó továbbra is fenyegető veszélyt jelent.

 

„Mindenképpen elismeréssel kell adóznom a Magyar Honvédségnek, hiszen óriási erőkkel érkeztek, valamint a Katasztrófavédelemnek, akik az itt maradtakat és a kitelepítetteket látják el, de láthattuk az emberi segítség nagyszerű példáit is", hangsúlyozta a köztársasági elnök. Mint kiemelte, a tragédiából sok tanulságot kell levonni, így például azt, hogy a legfontosabb feladat a megelőzés. Sólyom László hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a közbiztonságot sikerül fenntartani a községben.

A köztársasági elnök köszönetet mondott az ország polgárainak is, akik – mint mondta – külön megmozdultak, hiszen az adományok folyamatosan érkeznek a rászorulóknak. Hozzátette: két nap alatt megoldottá vált az élelmezés kérdése, és majdnem minden működik a vészhelyzet ellenére is. A köztársasági elnök végül azt mondta: a védekezést a többszöri veszély után át kell gondolni, és akkor az itteniek is biztonságosabban fognak élni.

A köztársasági elnök ezek után ellátogatott a Miskolci Sportcsarnokban elszállásolt kitelepített családokhoz.

Árvíz-dossziénkért kattintson!

 

 

 

 

 

 

Fotók: Galovtsik Gábor, Kánya Andrea