Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az egyenruha eltakarja a különbségeket

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. november 8. 14:59

A Magyar Honvédségnek kiemelt szerepe van a társadalmi felzárkóztatás ügyének előrelendítésében – hangzott el többek között azon az esélyegyenlőségi referensek számára rendezett szakmai továbbképzésen, amelyet november 7–8-án rendeztek a balatonkenesei Honvédüdülőben.

A rendezvény megnyitóján Hatvani Árpád dandártábornok, a HM Humánpolitikai Főosztályának vezetője összefoglalta az elmúlt másfél évben az esélyegyenlőség elősegítésével kapcsolatos legfontosabb mozzanatokat, és kiemelte: az esélyegyenlőségi alapelveket összhangba hozzák a honvédség új humánstratégiájával.

A két rendszer kapcsolatáról Kovács Tamás, a HM Humánpolitikai Főosztály humánstratégiai osztályának vezetője is beszélt, aki előadásában kitért arra, hogy noha az új humánstratégiában szó szerint nem szerepel az „esélyegyenlőség" kifejezés, voltaképpen az egész stratégiának ez képezi az alapját. Az objektív teljesítményértékelési rendszer, a teljesítményen alapuló, átlátható karrierpálya és az egyéni kezdeményezés hangsúlyosabbá válása mind-mind az esélyek egyenlőségét erősítik.

Szabó József ezredes, a Honvéd Vezérkar Személyügyi Csoportfőnökség humánszolgálati és toborzóosztályának vezetője, tovább folytatva ezt a gondolatkört, előadásában a katonanők hadseregbeli szerepéről és helyzetéről beszélt. Elmondta többek között, hogy a Magyar Honvédségben húsz százalék a katonanők aránya. Hozzáfűzte: ma már a NATO-ban elfogadott tény, hogy a nőknek nemcsak a logisztika vagy a pénzügy szakterületén, hanem úgymond „harcosként" is megvan a helyük a haderőben.

Ugyanakkor – hangsúlyozta az ezredes – a „lőszeresláda cipelése sosem lehet udvariassági kérdés", azaz nőknek és férfiaknak egyaránt ugyanolyan követelményeknek kell megfelelniük, mert ez is az (esély)egyenlőség része. Szabó ezredes aláhúzta: a legfőbb szempont az alkalmasság, a nők pedig határozott fellépéssel, megfelelő önbizalommal és szaktudásuk bizonyításával vívhatják ki férfi bajtársaik elismerését.

Kaló Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság főreferense előadásában dióhéjban ismertette a kormány – hamarosan életbe lépő – Nemzeti Társadalmi Felzárkózási és Roma Stratégiáját. Kifejtette: a haderő jellegénél fogva alkalmas arra, hogy megteremtse a felzárkóztatáshoz szükséges körülményeket. Mint fogalmazott: minden katona számára azonosak a körülmények, s azonosak a velük szemben támasztott elvárások is; ráadásul a bajtársiasság segíthet eltüntetni az esetleges társadalmi hátrányokat. Hozzátette: a Magyar Honvédségnek kiemelt szerepe van abban is, hogy elősegítse a hátrányos helyzetűekkel kapcsolatosan a többségi társadalom „megfelelő szemléletének formálását."

A szakmai továbbképzés résztvevői a két nap során további előadásokat hallgattak meg többek között az esélyegyenlőség jogszabályi garanciáiról és a hazai roma lakosság helyzetéről, illetve kötetlen fórum formájában kicserélték tapasztalataikat is.

 
Fotó: Rácz Tünde