Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ne a víz legyen az úr!

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. november 8. 13:40

Napokig „forrt” a Tisza vize Szentes határában: négy ország katonái készültek egy esetleges árvíz következményeinek a felszámolására. A Blond Avalanche 2011 (Szőke Lavina 2011) elnevezésű gyakorlaton részt vevő „Tisza” Többnemzeti Műszaki Zászlóalj kiválóra vizsgázott.

1595927121
Idén ismét Magyarországon rendezték meg a „Tisza" Többnemzeti Műszaki Zászlóalj parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatát. Ez volt a harmadik alkalom, amikor a mintegy hétszáz fős magyar–román–szlovák–ukrán közös zászlóalj kijelölt alegységei hazánkban készültek fel egy esetleges árvíz következményeinek az enyhítésére. A négy műszaki századból álló ideiglenes katonai szervezet évente más-más partnerország területén tartja gyakorlatát, a zászlóalj parancsnokát mindig az a hadsereg adja, amelyiknek a területén a felkészülés történik. A szeptember 18. és 22. között Hódmezővásárhely és Szentes térségében lezajlott gyakorlatot dr. Böröndi Gábor dandártábornok, a MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka vezette, a törzs munkáját Somogyi János alezredes irányította, a Tisza-zászlóalj parancsnoka pedig Bátor Ferenc mérnök alezredes volt. Az idei gyakorlat egyedülállónak számít a zászlóalj eddigi történetében: ugyanis most először mutattak be egy mentési folyamatot teljes dinamikájában – úgy, ahogy az a valóságban is történik.

A „Tisza" Többnemzeti Műszaki Zászlóalj „magvát" az MH 5. Bocskai István Lövészdandár művelettámogató műszaki zászlóalja és harctámogató műszaki százada képezte – kiegészítve a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred és az MH 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóalj katonáival; a légi támogatásban pedig az MH 86. Szolnok Helikopterbázis pilótái segítették a gyakorlatot. A négy nemzet katonáiból álló zászlóalj gyorsan összekovácsolódott, olyan gördülékenyen ment a közös munka, hogy a főpróbára már vendégeket is hívtak: a KatonaSuli programban részt vevő Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Szakiskola és Szakközépiskola Gregus Máté Tagintézményének a diákjait és Hódmezővásárhely polgármesterét. Lázár János viszont nemcsak a partról figyelte az eseményeket, hanem úszó harcjárműbe ült, hogy közelről is láthassa a katonák tevékenységét.

Az írást teljes terjedelmében a Magyar Honvéd magazin november 11-én, pénteken megjelenő számában olvashatják el!