Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Miniszteri expozé a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok új szervezetéről

Szöveg: M. Tóth György |  2011. november 8. 12:34

Az Országgyűlés november 8-án, kedden kezdte meg a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok új szervezetének létrehozásával kapcsolatos törvénymódosító javaslat általános vitáját. Hende Csaba honvédelmi miniszter expozéjában így fogalmazott: „Az elmúlt húsz évben időről időre felmerült a két katonai titkosszolgálat, a Katonai Biztonsági Hivatal és a Katonai Felderítő Hivatal összevonásának lehetősége. Most van akarat és van lehetőség az integráció végigvitelére.”

A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény katonai nemzetbiztonsági szolgálatok összevonásával kapcsolatos módosításáról, valamint az azzal összefüggő további törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat a kormány döntésének megfelelően alapvetően egy intézményi összevonás közjogi feltételeinek megteremtésére irányul. E szabályozás az alaptörvény szerint sarkalatos törvény elfogadását igényli.

A honvédelmi miniszter expozéjában kiemelte: „Az erre illetékes szakembereket azzal bíztam meg, hogy egyedül a szolgálati érdek, a mindenkori küldetés teljesítésének szem előtt tartásával készítsék el egy olyan, a kisebb szervezet előnyeit megfelelő módon kihasználó, a jobb és gyorsabb információáramlást lehetővé tevő, a párhuzamosságokat kiküszöbölő, nem utolsósorban az adófizetők, azaz a költségvetés forintjait takarékosabban és hatékonyabban felhasználó integrált szolgálat elgondolását, amelyben a munka színvonala tovább növekedhet."

Hende Csaba hozzátette, hogy a szakemberek által összeállított koncepcióra épülő törvényjavaslat előkészítése érdekében a honvédelmi tárca előzetes egyeztetéseket folytatott az illetékes országgyűlési bizottságokkal, és – amint az a téma fontosságához illik – ötpárti egyeztetés is történt.

Az expozéban elhangzott: „Egy új, összevont szervezetben jobban biztosítható a felderítő- és az elhárítótevékenység egységes katonai vezetése és koordinációja. Jobban biztosítható a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar tervező- és szervezőtevékenységéhez szükséges katonapolitikai, haditechnikai és katonai információk megszerzése, valamint az alapvető katonai elhárítási feladatok egyidejű ellátása. Az új szervezetben megszűnnek a párhuzamosságok, felgyorsul az információáramlás."

„Az eddig elkülönülten működő két szervezet tudása kiegészíti egymást, így növekszik az állomány szakmai felkészültsége. Ennek következtében még eredményesebbé és megbízhatóbbá fog válni a hadműveleti területen feladatokat ellátó magyar kontingensek támogatása – s így jobb és hatékonyabb védelmet nyújthatunk a misszióban szolgáló honvédeknek. Megjegyzem, e területen szövetségeseink eddig is nagyra értékelték mindkét szervezet állományának munkáját" – fogalmazott expozéjában Hende Csaba honvédelmi miniszter.

A törvényjavaslat teljes szövege online is elérhető ahttp://www.parlament.hu/irom39/04816/04816.pdflinken.

Fotó: Galovtsik Gábor