Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jogvitát nyert az osztrák vezérkari főnök a miniszter ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 8. 12:10

Érvénytelennek mondta ki az osztrák vezérkari főnök januári leváltását hétfőn az illetékes bizottság, Edmund Entacher így visszakapja a posztját.

A bizottság Norbert Darabos védelmi miniszterrel szemben adott igazat a tábornoknak a nagy port felvert ügyben. Darabos azért menesztette a vezérkari főnököt, mert ő a nyilvánosság előtt vitába szállt vele a kötelező sorkatonai szolgálat eltörléséről.

A szociáldemokrata miniszter korábbi álláspontját megváltoztatva javasolta a hivatásosokból és önkéntesekből álló hadseregre történő átállást az év elején. Entacher azonban kitartott a véleménye mellett és ennek a sajtóban is hangot adott.

Az ellenzéki, populista Osztrák Szabadságpárt lemondásra szólította fel Darabost. A kormánykoalícióhoz tartozó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) szerint a döntés a miniszter „kudarcsorozatának megkoronázása". Pártja, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) kiállt a miniszter mellett, kijelentve, hogy véghez kell vinnie a tervezett reformokat. Maga a miniszter közölte, hogy tudomásul veszi a döntést, de kitart korábbi tervei mellett, azokat „egy munkaügyi vita" nem befolyásolja.

Darabos januárban azzal indokolta Entacher leváltását, hogy a tábornok nem bírja többé a bizalmát. Entacher nyilvánosan tiltakozott menesztése ellen. Úgy vélekedett, hogy az eljárás sértette a demokrácia elveit.

Az ügy nagy figyelmet kapott, részben mert a hadseregreformról szóló vita előzőleg is élesen megosztotta a koalíciót. Darabost az ellenzék mellett a katonaságon belül is bírálták Entacher menesztése miatt, és bírálta a Néppárt is. Ellenzéki kezdeményezésre egy bizalmi szavazást is lefolytattak a parlamentben, de ezen az SPÖ mellett a Néppárt is Darabost támogatta.

Címkékjog