Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Egyesült Államok kész erőt alkalmazni Irán ellen, ha szükséges

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 22. 20:55

A The Telegraph című brit lap szerint Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője közölte: az amerikai hadsereg a felkészülésben immár olyan pontra jutott, hogy kész erőt alkalmazni Irán ellen, ha arra Barack Obama elnök utasítást ad.

„Számos lehetőséget tanulmányozunk, s én elégedett vagyok, hogy az általunk vizsgált opciók immár olyan szintre jutottak, hogy szükség esetén végrehajthatóak" – mondta Martin Dempsey tábornok. Ugyanakkor hozzátette, hogy egy háború tragédia lenne mind a térség, mind az egész világ számára, s ő tart attól, hogy az irániak esetleg tévesen mérik fel az amerikaiak szándékait.

Néhány nappal ezelőtt Leon Panetta amerikai védelmi miniszter azt mondta: az Egyesült Államok nem akarja, hogy Irán nukleáris fegyvert fejlesszen ki. „Ez vörös vonal számunkra, s vörös vonal Izrael számára is…. Ha olyan értesüléseket kapunk, hogy az irániak előrehaladnak a nukleáris fegyverük létrehozásában, akkor megteszünk minden lépést, legyen szó bármiről, ami szükséges a megállításukra. Egyetlen opció sincs kizárva" – szögezte le.

Panetta egyébként úgy vélte, hogy Irán csak egy évre van célja elérésétől.

CímkékKAIAvizsga