Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Az egyik legfontosabb értékünk, hogy biztonságban és békében élhetünk”

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2021. szeptember 10. 18:18

Gosztolán folytatódott az a fórumbeszélgetés-sorozat, amelynek keretében Benkő Tibor honvédelmi miniszter nyugállományú katonákkal és honvédségi nyugdíjasokkal vitatta meg a honvédséget érintő aktuális ügyeket szeptember 10-én, pénteken.

Gosztola (3)

Lenti térségéből érkező nyugállományú katonákkal és honvédségi nyugdíjasokkal találkozott Gosztolán Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A fórumbeszélgetésen többek között szó esett a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eredményeiről és célkitűzéseiről, a katonai életpálya szakaszairól, illetve a résztvevők részére kialakított juttatási rendszer részleteiről. Kiemelte a fiatalok megszólításának fontosságát, amelyben a nyugállományú bajtársaknak fontos szerepe van. Szólt az Obsitos és Veterán programokról, és azokról a kedvezményekről, amelyek megilletik a nyugállományú katonákat és honvédségi nyugdíjasokat.

Gosztola (1)

A honvédelmi tárca vezetője elmondta: a Magyar Honvédség elindult a fejlődés útján, amihez elengedhetetlen a korszerű haditechnikai eszközök beszerzése, illetve a folyamatos kutatás-fejlesztés és az innováció. Ám mindezek nem jöhetnének létre a katonák szakmai tudása nélkül, ami nélkülözhetetlen az előbbiek megteremtéséhez.

„Az egyik legfontosabb értékünk, hogy biztonságban és békében élhetünk” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve: ehhez pedig elengedhetetlen a hadiipar fejlesztése is. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program kapcsán a tárcavezető beszámolt a különböző beszerzésekről: a harckocsi, a tüzér és páncéltörő, a helikopteres és merevszárnyú képességek fejlesztéséről.

Gosztola (2)

A hazai hadiipar újraélesztése kapcsán többek között megemlítette a kiskunfélegyházi kézifegyver-gyárat, valamint a Zalaegerszegen épülő, a jövőben a német Rheinmetallal közösen működtetett Lynx páncélozott személyszállítók gyártását is. „Amit csak lehet, magunknak kell előállítanunk” – mondta, hozzátéve: a lőfegyverek gyártásán túl önállóságunkat szolgálja az is, hogy lőszer és lőporgyártás is indul Magyarországon.

A jelenlévők aktív résztvevői voltak a beszélgetésnek: elmondták észrevételeiket és tapasztalataikat a fórumon elhangzott témákban. Megköszönték a tárca és a honvédség vezetésének a találkozás lehetőségét, illetve jelezték, hogy a kölcsönös együttműködés reményében hasonló beszélgetésekre a jövőben is igényt tartanak.

Gosztola (4)