Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az egyiptomi hadsereg vizsgálatot sürget

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 11. 21:14

Az egyiptomi hadsereg, amely Hoszni Mubarak elnök menesztése óta irányítja az országot, azzal bízta meg október 10-én, hétfőn a kormányt, hogy mielőbb vizsgálja ki az előző napi, 24 halálos áldozatot követelő erőszakcselekményeket. „A kormány utasítást kapott, hogy a lehető leggyorsabban állítson fel vizsgáló bizottságot annak megállapítására, mi történt, s tegyen jogi lépéseket mindazok ellen, akiknek bizonyíthatóan köze volt az eseményekhez, akár résztvevőként, akár felbujtóként” – adta tudtul a hadsereg az állami televízióban beolvasott közleményében, nem sokkal a legfelsőbb katonai tanács hétfői válságtanácskozása után.

1595925924
A Huszein Tantávi tábornok által irányított testület hangsúlyozta, hogy „továbbra is vállalja annak nemzeti felelősségét, hogy megvédje a népet" a Mubarak hatalmát megdöntő január 25-i forradalom után, „mindaddig, amíg vissza nem adja a hatalmat egy választott polgári hatóságnak".

A hadsereg vezetése úgy véli, a vasárnapi összecsapások „egyesek azon törekvésének tudhatóak be, hogy lerombolják az állam tartóoszlopait és káoszt okozzanak". A közlemény mindenkit biztosít arról, hogy a hadsereg megteszi „a biztonság helyreállításához szükséges intézkedéseket".

Eszám Saraf miniszterelnöknek a legfelsőbb katonai tanács alá rendelt kormánya szintén rendkívüli ülést kezdett hétfőn délben a tragikus vasárnapi események kapcsán.

A kopt keresztény egyház feje, III. Senuda pápa közben a soraik közé „beszivárgott ismeretleneket" tett felelőssé a koptok tiltakozása kapcsán kirobbant összecsapásokért.

„A keresztények elítélik az erőszakot. Ismeretlenek szivárogtak be a tüntetőink közé, s követték el azokat a bűnöket, amelyeket most a koptoknak rónak fel" – hangoztatta nyilatkozatában III. Senuda, miután találkozott egyháza hetven püspökével.

„Ismét a koptokon csattan az ostor, miközben a támadók büntetlenek maradnak" – fűzte hozzá a kopt pápa, felszólítva az egyiptomi hatóságokat, hogy „gyökerénél kezeljék ezeket a problémákat".

A pápa keddtől háromnapos gyászt, böjtöt és imádságot hirdetett az áldozatok emlékére, s azért, „hogy helyreálljon a béke Egyiptomban".

A Kairó belvárosában keresztények, muzulmánok és a biztonsági erők között lezajlott vasárnap esti összecsapások azután robbantak ki, hogy mintegy ezer keresztény békés ülősztrájkot akart tartani az állami televízió Nílus parti épületénél. A tüntetők elmondása szerint botokkal támadtak rájuk „banditák", s az indulatok akkor szabadultak el végképp, amikor egy nagy sebességgel haladó katonai jármű a járdára felugratva elgázolt több keresztényt.

Nincsenek pontos adatok arról, hogy a halálos áldozatok között – akiknek száma hétfőre 26-ra emelkedett – milyen arányban vannak keresztények és muszlimok, de a feltételezések szerint többségük a keresztény tiltakozók közül került ki. Hivatalos közlések szerint legalább három katona is meghalt, és közel ötszáz ember sebesült meg.

A felekezetközi feszültségek kiéleződésével és a januári, Mubarak-ellenes forradalomban létrejött egység megbomlásával fenyegető események másnapján az egyiptomi hatóságok váratlanul bejelentették, hogy kivégeztek egy férfit, akit még tavaly év elején ítéltek halálra hat kopt keresztény meggyilkolásáért.

Egyiptomban sohasem jelentik be a halálos ítéletek végrehajtását.

A kivégzett férfi egyike volt annak a három támadónak, akik 2010 januárjában tüzet nyitottak az éjféli karácsonyi miséről távozó kopt keresztény hívőkre a felső-egyiptomi Nag-Hammádiban, legalább hét embert megölve.