Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az együttműködést erősítve

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. november 15. 5:45

November 8-9-én került sor Budapesten a V4 országok védelmi minisztériumi információbiztonsági vezetőinek soros éves ülésére. A rendezvény nyitásaként Orosz Zoltán vezérőrnagy, a HM Honvéd Vezérkar főnök-helyettese südvözölte a résztvevőket. A negyedik alkalommal megrendezett vezetői szintű szakmai találkozó legfontosabb feladata az együttműködés lehetőségeinek, területeinek kutatása az információvédelem szakterületén.

Orosz Zoltán vezérőrnagy a résztvevők üdvözlésekor átfogó tájékoztatást adott a Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalásáról, az aktuális folyamatokról.
A résztvevők kifejezték, hogy a kapcsolatfelvétel, az útkeresés folytatásaként a V4 országok együttműködéséből fakadó feladatok információvédelmi szempontú támogatása a cél. E mellett célszerű azon megoldások, szakmai eredmények áttekintése, melyeket a partner államok szekértői átvehetnek, alkalmazhatnak. Halmai Ottó mk. dandártábornok e gondolat kapcsán jelezte, hogy a múltbéli találkozók alapján több esetben is lehetőség volt egymás támogatására, segítésére.

A NATO és EU adatkezelő rendszerek, illetve az adatkezelés tapasztalataira támaszkodva egyértelműen hasznosíthatók az üzemeltetési tapasztalatok, technikai megoldások.

1595910033
A nemzeti fejlesztések céljai zömében hasonlóak, a rendelkezésre álló ipari és haditechnikai háttér is rendelkezik hasonló jegyekkel.
A tábori kommunikációs képességek, a vezetési és irányítási rendszerek – és azok védelmi megoldásai –, mindenképpen olyan kérdések, melyek minden résztvevő fókuszában vannak. A hálózat alapú képességek kialakításával kapcsolatos információvédelmi fejlesztési irányok, a V4 harccsoport elgondolás kialakításával kapcsolatos szakterületi lehetőségek, feladatok szintén kiemelt konzultációs kérdések.

A rendezvény fontosságát jelzi, hogy a találkozó szakmai részét a Nemzet Biztonsági Felügyelet elnökének előadása nyitotta. Zala Mihály előadása bemutatta a minősített adatkezelésre vonatkozó új jogszabályi keretrendszer legfontosabb jellemzőit. A területen kiemelt kérdés az egységes szemléletű minősített adatkezelés, azaz a NATO, EU és nemzeti adatok azonos elvek szerinti kezelése.
A fontosabb változásokat inkább az elektronikus adatkezelés területén lehet érzékelni. A kompromittáló kisugárzás elleni védelem (közismertebben: TEMPEST), követelményei a vonatkozó jogszabályban már végrehajtási szinten is megjelennek.

A feladat biztosításához a Nemzet Biztonsági Felügyelet nem csak szakértői támogatást, hanem a helyszíni mérési képességben megnyilvánuló segítséget, hatósági engedélyek kiadását támogató technikai vizsgálati képességet is biztosít.
A minősített adatok védelméhez szükséges rejtjelzés hatósági felügyeleti feladatai a jogszabályok változása kapcsán átkerültek a Nemzet Biztonsági Felügyelethez. Ez a változás is alátámasztja, hogy az elektronikus adatkezelő képességeket biztosító rendszerek,

1595910033
eszközök védelmét komplexen kell kezelni és a védelmi rendszabályok nem vizsgálhatók elkülönített szervezeti, vagy eljárási keretek között. A találkozó során a felek egyeztetése alapján közös érdek a mobil kompromittáló kisugárzás elleni védelmi mérési képesség fejlesztésével kapcsolatos konzultáció, illetve általánosságban a hálózatbiztonságot erősítő megoldások egyeztetése.

További együttműködési témát adtak a nemzeti elektronikus hitelesítés szolgáltatás és a NATO elektronikus hitelesítés szolgáltatás közötti szolgáltatáscsere aktuális kérdései, melyek napjainkban NATO szinten a legfrissebb feladatok között említhetők. Kétoldalú együttműködés témája a GRIPEN földi kiszolgáló rendszerek üzemeltetése és a katonai futárjáratok működtetésével kapcsán történő kétoldalú tapasztalatcsere.
A találkozó a fenti témák kapcsán kissé eltért az előző rendezvények menetrendjétől, mert a felek a 2009-es varsói találkozón szlovák – magyar javaslatra egyetértettek a találkozók kapcsán a szakértői szint felé történő elmozdulásban, a konkrét eredményeket hozó folyamatos szakmai kapcsolattartásban, melynek az éves találkozó nem célja, csak az eredmények összefoglalásának és a következő soros feladatok azonosításának eszköze.