Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az elmúlt évtized katonai légibalesetei Magyarországon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. február 1. 6:25

A csütörtök esti Mi-8-as tragikus balesete kapcsán tekintsünk vissza az elmúlt 10 év katonai légibaleseteire, és emlékezzünk azokra a katonákra, akik e szerencsétlen események során vesztették életüket.

1998. július 4. A szabadszállási városi nap alkalmából tartott bemutatón – manőverezés közben – lezuhant egy Zlin-142 típusú kétszemélyes oktatógép. A gépen tartózkodó két személy szörnyethalt. A gép a lakott területhez közel lángolva csapódott a földbe, de más sérülés nem történt.

1998. július 23. Kecskeméten az augusztus 22-23-i nemzetközi repülőnap előkészületeiről tartott szakmai sajtóbemutatón lezuhant egy MiG 29-B típusú vadászrepülőgép. Az első osztályú vadászpilóta életét vesztette. Ez volt az első az 1993-ban Magyarországra érkezett 28 darab MiG 29-es közül, amely lezuhant.

1999. június 3. Kiskunhalas térségében műszaki meghibásodás miatt kényszerleszállást kellett végrehajtania a Magyar Honvédség egyik Mi-24-es helikopterének. A kényszerleszállás közben senki nem sérült meg, és anyagi kár sem keletkezett.


2001. április 12.
Kiképzés közben összeütközött két Mi-24 típusú katonai helikopter a Veszprém megyei Gyulafirátót térségében, a Magyar Honvédség központi gyakorlóterén. A gépek kényszerleszállást hajtottak végre, amely során az egyik helikopter kigyulladt. Két katona meghalt, ketten megsérültek.

2002. október 29. Műszaki hiba miatt Kassa közelében lezuhant egy szlovák felségjelet viselő Albatros L-29 típusú gyakorló repülőgép, de a gép két magyar pilótája katapultált és sérülés nélkül ért földet. A magyar pilóták a kassai Stefánik Repülőakadémián továbbképzésen vettek részt.

2003. november 13. Szolnoktól északra, Tiszagyenda mellett kiképzési repülés közben lezuhant a honvédség egy JAK-52 típusú gyakorlógépe, a két pilóta életét vesztette. A tragédiát a vizsgálatok szerint nagy valószínűséggel a motor túlzott lehűlése és porlasztójának eljegesedése okozta.

2005. május 11. Lezuhant egy MiG-29-es vadászgép Kecskeméten – lakott területen kívül – gyakorlórepülés közben, miután repülés közben leállt a repülőgép egyik hajtóműve. A pilóta katapultált.