Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Évezredes emlékeket tettek tönkre a békefenntartók

Szöveg: honvedelem.hu / InfoRádió |  2008. február 1. 8:22

ENSZ-békefenntartók tettek tönkre hatezer éves állat- és emberábrázolásokat a Nyugat-Szaharában. A sziklarajzokat a katonák festékkel fújták le, többen a nevüket és a látogatásuk dátumát is megörökítették.

A Nyugat-Szaharában szolgálatot teljesítő ENSZ-katonák rongáltak meg több helyszínen is ősi rajzokat és véseteket.

A Lajuad közelében fekvő sziklákra – amelyeket a helyi őslakosok, a sahravik misztikus helynek tartanak – eredetileg útvonaljelzéseket fújtak festékszóróval a békefenntartók, később azonban egyre többen élték ki rajta művészi hajlamaikat.

A Minurso program keretében több mint 30 országból érkeztek békefenntartók Nyugat-Szaharába, hogy felügyeljék a fegyverszünetet a megszálló marokkói erők és a függetlenségért küzdő Polisario Front nevű szervezet között.

Több katona a nevét és látogatása dátumát is megörökítette a sziklákon – az úgynevezett Ördög-hegyen. Az egyik graffitiző azt is felírta a sziklákra, hogy Horvátországból érkezett: “Petar CroArmy" – fújta fel a falra. Egy másik, cirill betűkkel írt szöveget egy bizonyos Jevgenyij fújta rá a hatezer éves állatfigugurákra.

Egy másik, különleges rajzokkal díszített sziklánál egy bizonyos Mahmoud is Egyiptomból, de Ibrahim is vágyott arra, hogy az utókor is emlékezzen rá, akárcsak Issa, egy kenyai őrmester.

A Minurso vezetője, Julian J. Harston elmondta: megdöbbentette, hogy micsoda vandálságot követtek el a békefenntartók.

“Elképedtem. Az ember azt hinné, tudják, hogy mit szabad és mit nem. Végtére is ezek tisztek, nem ‘kopaszok'" – háborgott a parancsnok, aki kijelentette: értesíteni fogják a haderőt biztosító országokat a történtekről.

Szakértők szerint a békefenntartók módszeresen pusztítják Nyugat-Szahara kulturális örökségét, ezzel pedig megsértenek egy 1954-es nemzetközi egyezményt, amely a kulturális értékek védelméről szól fegyveres konfliktusok esetén.

A nyugat-szaharai eset ismét lángra lobbantotta az ENSZ-békefenntartók viselkedéséről szóló vitát.

Tavaly januárban a nemzetközi szervezet beismerte, hogy 200 katona ellen szexuális bűncselekmények miatt indított fegyelmi eljárást, májusban pedig kiderült, hogy pakisztáni békefenntartók kongói milíciáknak adtak el fegyvereket.