Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kárpótlás az ideggáz-kísérletekért

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. február 1. 8:27

Több száz brit állampolgár kapott kárpótlást és hivatalos bocsánatkérést csütörtökön a brit kormánytól, közel fél évszázaddal azután, hogy a hidegháború idején vegyifegyver-kísérleteknek vetették alá őket.

A brit védelmi minisztérium bejelentése szerint az a 360 veterán, akik még élnek az 1950-es, majd 1960-as években a délnyugat-angliai Porton Down vegyifegyvergyárában végzett kísérletek alanyai közül, összesen 3 millió font, fejenként mintegy 8 ezer font (mintegy 2,8 millió forint) kártérítésben részesülnek.
A miniszter szerint a kísérletekre azért volt szükség, hogy biztosítsák Nagy-Britannia védelmi és elrettentő képességeit a vegyi fegyverekkel való fenyegetés ellen.

A kormány elismeri, hogy voltak a kísérleteknek olyan elemei, amelyek veszélyeztették a résztvevők egészségét vagy akár életét is, és valamennyiüktől bocsánatot kér, köszönetet mondva egyúttal, hogy lehetővé tették a kutatásokat.

A veteránok ügyvédje, Alan Care, aki egy évtizede harcolt védenceinek kártalanításáért, történelminek nevezte a megállapodást, miután a védelmi minisztérium hosszú ideig nem vett tudomást a kísérletek áldozatairól.

A katonák pénz vagy kedvezményes nyugállományba helyezés ígéretével vettek részt a kísérletekben, amelyeket különböző ideggázokkal végeztek rajtuk.

Õk azt hitték, hogy egyszerű megfázás elleni gyógyszerekkel kezelik őket. A Porton Down-i veteránok közül többen évek óta harcoltak a brit igazságszolgáltatással, mivel a kísérletek maradandó egészségkárosodást okoztak nekik.

A Wiltshire grófságban fekvő létesítményben csaknem két évtizede befejeződtek a kísérletek.

A brit védelmi minisztérium jelenleg vegyi és biológiai fegyverek elleni felszereléseket gyárt ott.