Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az első a biztonság!

Szöveg: Szűcs László | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2021. november 19. 10:06

„Nem lesz egyszerű a küldetésük, de tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy jövő tavasszal, amikor megérkezik a magyar kontingens, meglegyen mindenük” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban, a Takuba alkalmi harci kötelékben résztvevő magyar kontingens előkészítő törzsének búcsúztatóján, november 19-én, pénteken.

LALA6278

„Az első a biztonság! A legfontosabb cél pedig az, hogy mindent előkészítsenek a fő erőknek” – fogalmazott az altábornagy, hozzátéve: a küldetéssel a Magyar Honvédség a koalíciós partnereivel együtt arra törekszik, hogy a problémákat a bajok forrásánál oldja meg, és minél kevesebben kelljenek útra Európa felé.

Az Országgyűlés november 9-én járult hozzá ahhoz, hogy a Magyar Honvédség - a francia haderővel közreműködésben - a Barkhane-művelet részét képező Takuba alkalmi harci kötelékben, Mali és Niger területén tanácsadási, támogatási és harctéri mentorálási feladatokat lásson el. Az országgyűlési határozat szerint a honvédség a misszióban legfeljebb 80 - váltási időszakban 160 - fős, a szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingenssel vehet részt 2023. december 31-ig.

LALA6292

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes az Országgyűlés szeptember 28-ai ülésnapján, a határozati javaslat expozéjában úgy fogalmazott: a magyar kontingens négyhónapos rotációs ciklusban dolgozna, igazodva a Takuba műveleti feladataihoz és az elérhető stratégiai szállításhoz.

„A Takuba különleges műveleti alkalmi harci kötelék feladatai összhangban vannak a kormány azon álláspontjával, miszerint a problémákat keletkezésük helyén kell megoldani, így segítve más országokat. Magyarország elkötelezett a nemzetközi béke és stabilitás fenntartásában. A Takuba is ezt a célt szolgálja, így nemzeti érdekünk, hogy szerepet vállaljunk benne. Szerepvállalásunknak és a kiemelt diplomáciai figyelemnek köszönhetően jelentősen javultak a kapcsolataink a térségben. A békeműveleti részvétel erősíti a Magyar Honvédség honvédelmi képességét. A szerepvállalás elősegíti az érintett régiókban található országokkal fenntartott kétoldalú kapcsolataink fejlesztését is” – mondta Németh Szilárd.

LALA6297

Az utóbbi évtizedben a Száhel-övezet biztonsági helyzete jelentős mértékben romlott, az etnikai és törzsi konfliktusok kiéleződése, a szélsőséges iszlamista mozgalmak terjedése és a terrorista csoportok tevékenysége nyomán, emiatt az ENSZ, az EU és a francia haderő katonai műveleteket indított a térség stabilitásának visszaállítására. Az európai kezdeményezésű, francia vezetésű Barkhane művelethez számos európai ország csatlakozott. A terrorizmus elleni hatékonyabb fellépés jegyében, 2020. március 27-én Franciaország kezdeményezésével, a konvencionális erők támogatására, a Barkhane alárendeltségében megalakult a Takuba elnevezésű, különleges műveleti erőket tömörítő alkalmi harci kötelék. A kötelékben jelenleg 8 ország - Franciaország, Csehország, Észtország, Svédország, Olaszország, Portugália, Hollandia és Belgium – katonái vesznek részt. Az Országgyűlési határozat értelmében Magyarország kilencedik nemzetként, különleges műveleti erőkkel csatlakozott a kötelékhez, a kontingens fő feladata a Maliban található helyi partner erők konvencionális könnyű felderítő és beavatkozó századainak támogatása, valamint a terrorizmusellenes tevékenység katonai feladatainak végrehajtása lenne, a Mali–Niger–Burkina Faso hármashatár térségében.

Az előkészítő törzs búcsúztatóján részt vett Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa is.