Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az első fotó az új kínai harci gépről

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. április 15. 7:43

A China Defense Mashp Internetes oldalon jelent meg az első fotó a legújabb, kínai vadászrepülőgépről, a J-11B kétüléses változatáról, a J-11BS típusról. A fotó nem elég éles, azonban mind a mai napig ez az egyetlen publikált kép, amely az új kínai többfeladatú harci repülőgépről készült.

Jelenleg zajlanak a gép tesztrepülései a Xian városban található Yanliang Repülési Kísérleti Központban. Egyes információk szerint még ebben az évben befejeződik a típus fejlesztése, és megindulhat a gyártása.

Az orosz szakértők megfigyelései szerint, a J-11BS megjelenésével csökken majd Kína érdeklődése az orosz Szu-30MKK típusú repülőgépek iránt, amely eddig jelentős exportcikknek számított. Az alap J-11 az orosz Szu-27SK típusú repülőgép másolata. A J-11 első repülésére
1998-ban került sor, és ettől az időtől számítható a gép sorozatgyártása is. A repülőgépet a Shenyang Aircraft Corporation (SAC) készíti. A J-11BS típusmegjelölésben az S (Shuangzuo) betű utal arra a tényre, hogy a repülőgép kétüléses.

A kínai kormány először 2007-ben adott hírt a repülőgép fejlesztéséről, és még ugyanez év júniusában a Harbin technológiai intézetben bemutatták a repülőgép első mérethű modelljét. A repülőgép pontos technikai jellemzői egyelőre nem ismertek.