Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Előkerült az elveszettnek hitt tengeralattjáró

Szöveg: Háború Művészete |  2009. április 15. 7:58

A brit „Marine Quest” nevű búvárvállalkozás nemrég egy szenzációs hírt tett közzé, amely szerint megtalálták az I. világháború idején elsüllyedt U-40-es jelzésű német tengeralattjárót.

Az Iain és Jim Easingwood által vezetett expedíció tagjai, a skóciai Eyemouth partjaitól kb. 80 km-re találták meg – közel 64 méteres mélységben – az igen jó állapotban fennmaradt búvárhajót. A roncsot hivatalosan tengeri kegyeleti helyként tartják nyilván.

A Gerhard Furbringer parancsnoksága alatt álló U-40-et 1915. június 23-án, a Frederick Henry Taylor hadnagy által irányított brit HMS C-24-es tengeralattjáró – mindössze egyetlen torpedóval – süllyesztette el. A német hajót egyébként a Taranaki halászhajó vette észre, majd jelentette a C-24-nek.

Az U-40-es 32 fős legénységéből mindössze három személy – köztük Gerhard Furbringer – menekült csak meg. Õket a Taranaki mentette ki a tengerből. A többi 29 tengerész ellenben a tengeralattjáróval együtt veszett oda. A C-24-es parancsnoka később megkapta a DSC (Distinguished Service Cross – Szolgálati Érdemkereszt) kitüntetést.

Az U-40-et 1912. június 12-én rendelték meg a Német Császári Haditengerészet számára. A hajó építési munkálatait 1913. április 3-án kezdték a kieli Germaniawerft-ben. Majd 1914. október 22-én bocsátották vízre, végül pedig, 1915. február 14-én a II. flottilla állományában állították szolgálatba. A búvárhajóval egyébként kísérleteket is folytattak, hogy miként lehetne fedélzetén repülőgépet szállítani, ám ez a koncepció utóbb mégsem valósult meg.