Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Sikeresen szuggerálom magamat”

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. április 15. 6:52

A Domino-Honvédban Csipes Ferenc vezetésével készül fel a következő évek világversenyeire Kovács Katalin kétszeres olimpiai és 23-szoros világbajnok kajakos. A sportoló megerősítette, hogy a 2012-es, londoni ötkarikás játékokig mindenképpen folytatja pályafutását. Vele beszélgettünk.

A Domino-Honvédban folytattad pályafutásod, szerződésed nem hosszabbította meg az MTK. Mi volt az elválás oka?

Ez egy összetett kérdés. Számomra a legfontosabb, hogy minél jobb körülmények között készülhessek, de ebben semmi különös nincsen, minden profi sportoló így van vele. Az MTK-t örökre a szívembe zártam, rengeteget köszönhetek nekik, ám az igaz, hogy a pekingi felkészülés hajrájában kézhez kapott fegyelmi jegyzőkönyv azért nem tett jót a kapcsolatunknak, és a prémiummegvonás sem azt erősítette, hogy ott engem igazán megbecsülnek. Itt van egy új helyzet, a Domino-Honvéd ajánlata minden tekintetben kedvezőbb volt, és a döntésben komoly szerepet játszott, hogy a Ferivel (Csipes Ferenc) dolgozhatok. Remek kis csapatot hozott össze és ez engem is rettentően inspirál.

Ez a váltás mennyire viselt meg?

A szakítás mindig fáj, ezt nem lehet egy legyintéssel elintézni, főleg az ismert körülmények miatt, jó lett volna békében elválni. 13 év nagy idő, és egy ideig még biztosan fájni fog. Most azonban már a pályám új szakaszára kell gondolnom és azt hozzá kell tegyem, egyáltalán nem idegen környezetbe kerültem, Kozák Danutával és a Szabó Gabival is együtt készülünk már egy ideje, jól kijövünk, és így azért a váltás is sokkal könnyebb.

Az olimpiai bajnok kajakos Csipes Ferenccel dolgozol tovább a közeljövőben. Milyen a munka vele?

Egyszer, pár évvel ezelőtt már felmerült, hogy Ferivel együtt dolgozzunk, akkor nem lett belőle semmi, talán nem véletlen, hogy ez így történt, most jött el az ideje. Õ egy legenda, akire mindenki felnéz, edzőként pedig az utánpótlás korúaknál már bizonyított, és biztos vagyok benne, hogy ez velem sem lesz másként. Ne feledjük, olimpiai és világbajnokként mindent megélt már, pontosan tudja, mire, mikor kell figyelni, és ez nagyon fontos, mert ő ismeri egy versenyző minden rezdülését.

1595886032
 

A honlapodon az olvasható: tréning közben cukkolod magad. Ha elbizonytalanodsz, ha kétségek gyötörnek, vagy ha egyszerűen fáradt vagy, akkor csak annyit mondasz magadnak, hogy ha ezt a gyakorlatot nem végzem el, biztosan nem sikerül az, amire vágyom. Ez ösztönöz?

Az évek során az emberben kialakul egyfajta rutin, nevezzük rendszernek. Megismered a testedet, a határaidat és legfőképpen megismered a gyengeségeidet. Ez egy belső kommunikáció, nevezzük harcnak önmagaddal. Én sokat beszélek magamhoz, és pontosan tudom, mikor mivel tudom motiválni magam. A felkészülésnek pont ez a szakasza a legnehezebb, egy olimpia után ismét nekivágni, de épp ez a legfontosabb is, most rakod le az alapokat, e nélkül nem lesz jó EB, VB, vagy Világkupa. Ezt mondogatom magamnak ilyentájt – önszuggerálok, eddig sikerrel.

Mire jut időd az edzések mellett? Egyáltalán mennyi szabadidőd van?

1595886032
Az edzések intenzitása változó, most azért kicsit könnyebb volt, és így maradt időm a magánéletre is. Most hamarosan indulunk Sevillába, ott azért lesz munka rendesen, utána pedig lassan itthon is vízre szállunk, ami megint egy teljesen másfajta felkészülési periódus. Nem mondhatnám, hogy sok a szabadidőm, de azért, amire fontos, arra mindig jut. Én régen elég laza, bulizós csaj voltam, ebből automatikusan visszavettem már és néha nagyon jól esik az otthoni meghitt nyugalom.

Nemrég újfent megerősítetted, hogy kitartasz a 2012-es ötkarikás játékokig. Utána mik a további tervek, elgondolkodtál már ezen?

A kajak klasszikusan olimpiai sportág, minden az épp következő ötkarikás játékokra való felkészülés része – komolyan, az EB, a Vb és a Világkupa is. Természetes, hogy amikor a folytatás mellett döntöttem, London volt a végcél, de azt hiszem, 23 világbajnoki cím után ez érthető. Azt, hogy valóban eljutok-e odáig, a következő egy-két év fogja meghatározni. Egyelőre még nagyon nagy a szerelem közöttünk, és amíg ez ilyen lángon ég, addig igen, azt mondom, London. De odáig még sok víz lefolyik a Dunán.

Hogyan néz ki a téli alapozás? Kivel és hova utaztok, milyen feladatok várnak rátok?

Konditerem, tanmedence, ezzel kezdtünk, ez kegyetlenül kemény, de meg kellett csinálni, nincs mese… Utána most megyünk Sevillába, ez lesz az első idei meleg vízi edzőtábor. Utána pedig jöhet a szezon, lesz világkupa, EB és VB is, nem fogok unatkozni.