Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az első közös tanévzáró

„Magyarország jövője és biztonsága nagyban a fiatalokon múlik!”

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Kertész László |  2023. június 16. 18:47

„A honvéd középiskola a honvédelmi nevelés egyedülálló színtere, egyúttal a honvédség és a honvédelmi nevelés egyértelmű sikertörténete” – mondta Gion Gábor, a HM védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium tanévzáró ünnepségén, Debrecenben, június 16-án, pénteken.

„A Kratochvil olyan értékeket ad számotokra, amely nemcsak felelősen gondolkodó állampolgárrá tesz benneteket, hanem olyan versenyképes készséghalmazt ad, amely a civil – és természetesen a katonai – életben is nagy értéket jelent. Mik ezek a készségek? Egymás tisztelete, bajtársiasság, csapatmunka, összetartás, terhelhetőség, hazaszeretet, kötelességtudat és tisztesség” – mondta a Magyar Honvédség Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár alakulóterén felsorakozott diákoknak Gion Gábor. Elhangzott: az intézménybe állandó a túljelentkezés, ami a hazájukért tenni akaró, elkötelezett fiatalok meglétét igazolja.

Az államtitkár az ünnepségen bejelentette: épp a tanévzáró napján csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz a 135. tanintézmény. „2017-ben indítottuk ezt a programot, hogy a hazafias, honvédelmi nevelés által a fiatalokban tudatosítsuk a haza szeretetének és védelmének fontosságát. Büszke vagyok rá, hogy évről-évre több intézmény, szülő és diák érzi fontosnak, hogy a honvédelmi nevelés része kell, hogy legyen a fiatalok életének. Gyakran hangoztatjuk, hogy Magyarország jövője és biztonsága nagyban múlik a fiatalokon, rajtatok. Láthatjátok, a biztonsági környezet folyamatosan változik és ez aggodalomra adhat okot. Önmagában nem elegendő a kormány által elindított Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program, szükséges, hogy a társadalom egésze felelősséget érezzen hazája és annak védelme iránt” – tette hozzá Gion Gábor.

Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium tanévzáró ünnepségKLAC9812

Kovács István alezredes, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatója a diákokhoz szólva emlékeztetett: honvéd középiskolásként olyan lehetőséget kapnak, amit más középiskolákba járó fiatalok nem.

„Ezt feltétlenül köszönjük a fenntartó Honvédelmi Minisztériumnak, a Magyar Honvédség katonai szervezeteinek, a Honvédelmi Sportszövetségnek, és a feladatellátási helyszíneken működő alapítványoknak” – húzta alá az alezredes. Az oktatási intézmény igazgatója számba vette azokat a protokolláris eseményeket, amelyeken a tanintézmény képviseltette magát (köztük Ferenc pápa budapesti látogatását és a Lourdes-i Nemzetközi Katonai Zarándoklatot is) és azokat a honvédségi programokat (például Országos Honvédelmi Ifjúsági Járőrversenyt, a Brave Warrior 2023 gyakorlatot, a Magyar Honvédség X. Kinizsi Közelharc Kupáját), amelyeken az intézmény teljes arzenálja felvonult.

Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium tanévzáró ünnepségKLAC9688

„Növendékeink a Magyar Vöröskereszt által szervezett országos elsősegélynyújtó versenyen vármegyei harmadik helyezést értek el Debrecenben, míg az országos kadét egészségügyi versenyen a vásárhelyi kadétok második, míg a debreceniek harmadik helyezést értek el. A tudományosabb és líraibb műfajokban is sokszínű a paletta. A Hadtudományi Társaság pályázatán debreceni növendékünk nyerte el a Hadtudomány Ifjú Tudósa címet. A Honvédelmi Minisztérium által kiírt »Talpra magyar, hí a haza!« című vers- és novellaíró pályázaton első díjat, számos különdíjat hoztatok el valamennyi telephelyünkre” – elevenítette fel a tanév emlékezetes pillanatait az igazgató.

Érdekesség, hogy az ünnepségen most először sorakoztak fel együtt a debreceni, nyíregyházi, hódmezővásárhelyi és szolnoki kadétok. Mint ismeretes, 2022 szeptemberében két tanintézménnyel – a Szolnoki Honvéd Kollégiummal, illetve a Hódmezővásárhelyi Honvéd Középiskola és Kollégiummal – bővült a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium.

A tanévzáró elismerések átadásával és a Magyar Honvédség Debrecen Helyőrségi Zenekar műsorával zárult.