Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az első napok, az első lépések

Szöveg: Józan Tímea önkéntes műveleti tartalékos főhadnagy | Fotó: Zag Lívia önkéntes műveleti tartalékos főhadnagy |  2021. február 6. 12:02

Véget ért az első kiképzési hetük azoknak a speciális önkéntes területvédelmi tartalékos katonáknak, akik február elején vonultak be kiképzésre az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezredhez.

20210205-SOTT (4)

A speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok az ezred négy zászlóaljánál – Szombathelyen, Kaposváron, Nagykanizsán és Csobánkán - vesznek részt a hat hónapig tartó alapkiképzésen.

„Balra át! Jobbra át! Hátra arc!” – hangzottak el az első héten többször is ezek a parancsszavak a szombathelyi 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóaljnál. Az első kiképzési napjukon már a fegyver nélküli alaki fogásokat és mozdulatokat sajátították el a Vas megyében jelentkezett tartalékosok, akiknek testneveléssel kezdődtek a reggelek, majd elméleti foglalkozásokkal és gyakorlati képzésekkel folytatódtak a napok.

20210205-SOTT (5)

Az első hét elméleti foglalkozásain - egyebek mellett - honvédelmi, területvédelmi, egészségügyi, munka-, tűz-, és környezetvédelmi ismereteket szerezhettek a speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok. A hetet egészségügyi ismeretek foglalkozás zárta, amelyen a legfontosabb témakör az újraélesztés volt.

A speciális önkéntes tartalékos szolgálat katonai életpályát biztosíthat a jelentkezőknek. A július elején bevonultak közül sokan már szerződéses katonaként szolgálnak.