Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az első összekovácsolás

Új képzési koncepció szerint zajlik az NKE HHK gólyáinak nyitó féléve

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. augusztus 5. 20:40

Első alkalommal találkozhattak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának legújabb hallgatói. Az augusztus 2–6. közötti gólyatábor ideje alatt nem csak évfolyamtársaikkal, de kari vezetőikkel is megismerkedhetnek a fiatalok.

A tatai Öreg-tó közelében található ifjúsági táborban megrendezett egyhetes csapat összekovácsoláson a kar mintegy 130 hallgatója vesz részt, aminek legfontosabb célja, hogy a diákok megismerkedhessenek egymással, leendő oktatóikkal és, hogy a aktív pihenéssel készüljenek elő a szeptemberben kezdődő tanév kihívásaira.

Az NKE szám szerint nyolcadik gólyatáborának megnyitóján dr. Deli Gergely rektor beszédében hangsúlyozta, hogy a hazai egyetemekkel ellentétben a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen nem csak a szakmai tudást kell a fiataloknak szem előtt tartaniuk, de az emberi jellemvonásaikra is figyelmet kell fordítaniuk, hiszen a katonáknak, a rendőröknek és az államigazgatás más területein szolgálóknak példaként kell elöl járniuk.

A rendezvényen jelen volt dr. Lippai Péter dandártábornok, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar megbízott dékánja is, aki saját katonai pályafutásának felidézése mellett szemléltette a katonatiszti hivatásvállalás fontos ismérveit. Az őszinte párbeszéd gesztusát a fiatalok köszönettel fogadták, többen elmondták, hogy az elhangzottak megerősítették a katonai pálya iránti elköteleződésüket.

NKE_HHK_golyatabor_20230803_14 copy

Lippai dandártábornok szólt arról a vadonatúj koncepcióról is, ami első ízben idén debütál a honvédtiszt képzésben. A tisztjelöltek ugyanis a 8 hetes alapkiképzés sikeres teljesítését követően még nem porolhatják le egyenruháikat, az iskolapad helyett az első félévben a táborfalvai gyakorló- és lőtér lesz oktatásuk helyszíne. A 12 hetes Egységes Gyalogostiszti Felkészítés alapja az az elgondolás, hogy minden katonatiszt – függetlenül a szakirányú képesítésétől – legyen képes a klasszikus lövész és vezetői feladatokra. A harcvezetővé válás mellett, ahogy a kar dékánja is fogalmazott, fontos az is, hogy a különböző beosztású fiatal tisztek így jobban rá fognak látni arra, hogy például egy lövészkatonának milyen jellegű logisztikai támogatásra van szüksége a terepen. A felkészítés további érdekessége, hogy idén avatandó hadnagyok fognak visszatérni az alma materbe, hogy ifjú társaik kiképzését segítsék. Ez nem csak a honvéd tisztjelöltek számára, de a pályakezdő tisztek számára is fontos tapasztalatszerzési lehetőség, mielőtt megkezdenék éles szolgálatukat új alakulatuknál.

Bár tart némiképpen az ismeretlentől, Tajti Balázs tudja, hogy minden kihívás, ami eléjük gördül az elkövetkezendő négy év során azért lesz, hogy leküzdjék és általuk erősebbé, jobbá váljanak. Noha a gólyatábor még csak most kezdődött el, máris érzi, hogy jó közösségbe került. „Nagyszerű, hogy megismerhetem a majdani bajtársaimat, illetve barátaimat” – jelentette ki. Leendő hallgatótársa, a légierő felé igyekvő Szabó Márton elárulta, hogy kisgyermekkora óta tudja, hogy a haza védelmében akar szolgálni. Mivel katonai középiskolát végzett, tudja, hogy egy kihívásokkal teli pályára lép, de állítja, hogy „mindig kitartok, és úgy érzem, hogy menni fog, meg tudom csinálni. Érzek magamban annyi kitartást, és elhivatottságot, hogy végig vigyem.”

Mező Noel régóta tudta, hogy katona lesz, ezért választotta annak idején a Kratochvil Károly Honvéd Középiskolát és Kollégiumot. Ezáltal nem számít sok meglepetésre az elkövetkező négy év vonatkozásában, de azt azért hozzátette, hogy nagy izgalommal gondol a jövőre, de tudja azt is, hogy minden akadályt le fog küzdeni.

Kapcsolódó cikkek