Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Az én békémet adom nektek”

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Rácz Tünde |  2022. május 14. 7:38

Hagyományos és látványos nyitóünnepséggel kezdődött meg a 62. Nemzetközi Katonai Zarándoklat a franciaországi Lourdes-ban május 13-án, pénteken, az esti órákban. A rendezvényen közel tízezer katona és civil vesz részt számos országból. Magyarországról mintegy 110 zarándok érkezett az eseményre.

Lourdes_1_nap_magyar_mise (1)

A katonai zarándoklatot megtisztelte jelenlétével Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, valamint Habsburg György, Magyarország párizsi nagykövete is.

Az idei zarándoklat megnyitóját ezúttal is a közel tizenötezer ember befogadására alkalmas X. Szent Piusz Földalatti Bazilikában tartották. A különböző nemzetek katonazenekarainak és püspökeinek látványos bevonulása után felolvasták Ferenc pápa idei zarándoklatra írt levelét, majd meggyújtották a béke lángját, amellyel hivatalosan is kezdetét vette a 62. Nemzetközi Katonai Zarándoklat. A magyar zarándokegység közelében felállították azt a Missziós Keresztet, amelyet az esztergom-budapesti főegyházmegye bocsátott a katolikus tábori püspökség rendelkezésére. A Magyarországhoz és a közép-európai, de magyar vonatkozású szentek ereklyéit tartalmazó kereszt végig jelen van a háromnapos zarándoklaton.

Lourdes_1_nap_magyar_mise (11)

Az esti nemzetközi megnyitó előtt számos program várta a zarándokokat. A reggeli órákban a lourdesi kisvárosban a magyar zarándokok és a korán kelők magyar nyelvű szentmisén vehettek részt a Jelenések Barlangjában. A szentmisét az igazságosság és a béke jegyében ajánlották fel. „Azért a békéért, amit Jézus ad ennek a világnak. A mostani katonai zarándoklatnak a mottója: »Az én békémet adom nektek«, ami Jézus utolsó vacsorájánál mondott beszédében hangzott el” – hangsúlyozta Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök. Majd arra kérte a megjelenteket: „imádkozzunk azért, hogy megtaláljuk ezt a békét és megtaláljuk azt az igazságosságot, amely erre a békére el tud vezetni bennünket.”

A szentmise után a magyar zarándokok – a hagyományokhoz híven – gyertyát gyújtottak a Magyar Honvédségben szolgálatot teljesítő katonákért a Jelenések Barlangjával szemben található gyertyagyújtó helyen. Berta Tibor dandártábornok hangsúlyozta: ezt a gyertyát mindazokért gyújtják, akik a Magyar Honvédséget szolgálják az ország határain belül és külföldön. „Bajtársaink sikereit el kell tudnunk ismerni és örülnünk kell neki. Nagyon fontos megerősíteni a másikat, ha valamilyen feladatot jól hajt végre” – mondta a katolikus tábori püspök.

A gondolatok után megemlékeztek a május 11-én elhunyt Gál Szabolcs főtörzsőrmesterről, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis világbajnok ejtőernyős katonájáról, majd Sándor Zsolt vezérőrnagy meggyújtotta a gyertyát.

Lourdes_1_nap_magyar_mise (13)

A kora délutáni órákban a nemzetközi zarándokok felsorakoztak a Rózsafüzér Bazilika előtti téren, hogy megemlékezzenek a háborúban elhunyt hős katonákról. A 42 ország delegációit Mgr Antoine de Romanet, francia katolikus tábori püspök köszöntötte.

Lourdes a Pireneusok lábánál fekszik, közel a francia-spanyol határhoz. A mintegy 13 ezer fős kisváros neve mégis világszerte ismert: itt található az egyik leghíresebb Mária-kegyhely. Az első nemzetközi katonai zarándoklatot 1958-ban tartották, hogy elősegítse a megbékélést a második világháborút követően. Eredetéig azonban 1858-ig kell visszatekintenünk, ugyanis a település melletti Massabielle-sziklafal barlangmélyedésében a 14 éves Soubirous Bernadettnek akkor jelent meg tizennyolc alkalommal Szűz Mária. A lány Szűzanya kérésére saját kezével kaparta ki azt a forrást, aminek a vizét a mai napig isszák a gyógyulni vágyó zarándokok. Magyar katonák először 1991-ben vettek részt a nemzetközi rendezvényen, hivatalosan pedig 1994 óta képviselteti magát – a Katolikus Tábori Püspökség szervezésében – a Magyar Honvédség.

Lourdes_1_nap_megnyitó (17)

Idén közel 110 zarándok érkezett Magyarországról Lourdes-ba. Többségük katona, akik a Magyar Honvédség számos alakulatában szolgálnak, illetve az MH Ludovika Zászlóalj honvéd tisztjelöltjei, a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium növendékei, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói is részt vesznek a zarándoklaton. Mellettük szép számmal érkeztek az MH Egészségügyi Központ katonái is.

A magyar delegációhoz a zarándoklat második napján csatlakozik Benkő Tibor honvédelmi miniszter, valamint dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.