Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az eredményeket a csapatmunka hozza

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. június 21. 20:49

Ünnepélyes állománygyűlést tartottak Veszprémben, amelyen a HM Honvéd Vezérkar főnökének parancsa szerint az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred és a helyőrségi parancsnoki beosztás került átadás-átvételre. Az ezred laktanyájában a hagyományoktól eltérően már délben levonták az ezredzászlót, amit díszdobozban adtak át a távozó parancsnoknak.

Az ezred állománygyűlése a katonai előírásoknak megfelelően kezdődött. A csapatzászló és az elöljáró fogadását követően a Himnusznak tisztelegtek a jelenlévők. Ezt követően a HM Honvéd Vezérkar főnökének parancsát ismertették, amelyben Szűcs Pál mérnök ezredest felmentették beosztásából, és NATO beosztásba, a törökországi Izmirbe helyezték. Ezzel párhuzamosan az ezred parancsnokának nevezték ki Szűcs József mérnök alezredest.

A parancsokat követően Orosz Zoltán vezérőrnagy, a vezérkari főnök helyettese mondott beszédet. Beszédében hangsúlyozta: kevés szó esik arról, hogy ez az ezred már a Magyarország NATO csatlakozásának a napjától kiemelt és különleges feladatokat látott el. Kiemelt azért, mert a haza légterének védelmében a nap huszonnégy órájában mindig minőségi feladat végzésre van szükség, különleges pedig azért, mert az ezrednek a kezdettektől be kellett csatlakoznia a NATO integrált rendszerébe, ami az ország akkori katonai vezetésének nem egy kis feladata volt.

1595903456
A tábornok úgy értékelte: „Erről többet kellett volna beszélnünk. Ez egy olyan feladat volt, amit az ezred előző katonai vezetése, valamint a most leköszönő parancsnok, Szűcs Pál ezredes, a szövetségesek állandó ellenőrzése alatt, jól oldottak meg. Különleges ez annyiban, hogy az ezred az eltelt időszak alatt már két NATO szintű ellenőrzésen ment keresztül, és ezek megállapításai szerint az egység a légtérellenőrzés feladatát magas színvonalon, a NATO elvárásoknak megfelelően hajtja végre. Az alakulat különlegessége még abban is  megmutatkozik, hogy az ezred vezetése Veszprémben van, amíg az alárendeltek az ország több településén találhatók", fogalmazott.

A légtérellenőrzők az egyéb feladatokból is mindig kivették a részüket – hangsúlyozta Orosz Zoltán, aki emlékeztetett, hogy a legutóbbi árvíznél a Magyar Honvédség részeként ott voltak a Hernád folyón a védekezési munkálatoknál, és a katonák esküjükhöz híven tették a feladataikat. „Ezek az eredmények egy csapat munkáját dicsérik, amelynek élén ott van a parancsnok, aki képes volt felsorakoztatni maga mögé a törzs állományát és a csapat minden tagját. Mindig az elért eredmények minősítik a parancsnok és a többi vezető munkáját", hangzott el.

Orosz tábornok Szűcs Pál ezredessel kapcsolatban elmondta: „Egy katonai vezetőnek az a sorsa, hogy lépnie, váltania kell. Ez az idő most jött el Szűcs ezredes életében, amikor az ezrednél szerzett katonai vezetési tapasztalatait a külföldi NATO beosztásában kell kamatoztatnia. Ez a katonai szolgálatban mindig egy előrelépés", hangsúlyozta a tábornok. Az új parancsnokról, Szűcs József alezredesről elmondta: 2003-tól szolgál az alakulatnál parancsnok-helyettesi beosztásban. „Az eltelt idő és ebben a beosztásban végzett munkája a garancia arra, hogy a parancsnoki váltás zökkenőmentesen következhet be. De az a kiemelkedő teljesítmény, amit az előző parancsnok az ezreddel elért, egyben kihívás is. Az ilyen teljesítményt megismételni nagyon nehéz, de egyben szép feladat is." Kiemelte: vannak még ebben a szakmában olyan lehetőségek, amivel ezt a szintet emelni lehet, a parancsnoknak és az ezred állományának pedig nagyon sok sikert kívánt ehhez a munkához.

Pintér Zoltán vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnok-helyettese gratulált a két kinevezéshez. Beszédében csatlakozott Orosz Zoltán szavaihoz, és elsődlegesen a jövő feladatairól szólt. Hangsúlyozta: az ezrednek fel kell készülnie a jövő fejlesztési feladataira, amihez a fiatal tisztek speciális kiképzésére van szükség, mert csak ők tudják majd ezeket a berendezéseket kezelni, üzemeltetni. Szűcs Pál ezredes további munkájáról elmondta: nagyon fontos feladatot fog külföldön végezni, ő fogja szervezni és irányítani a NATO déli szárnyának a logisztikai feladatait. Munkája révén nagyon sokat segíthet az itthon dolgozóknak, ezért is fontos megtartani azokat a kapcsolatokat, amelyek az évek során közöttük kialakultak.

1595903456
Szűcs Pál beszédében hangsúlyozta: katonai pályafutását ennél az ezrednél, 1981-ben kezdte javító technikusként, Sormáson. Az ezrednél eltöltött idő alatt beosztásról beosztásra lépkedve jutott előre. Az ezred feladatainak sokszínűségét a munkája során ismerte meg, ami később nagyon segítette a parancsnoki döntéseiben. Ez alatt az idő alatt nagyon sok emberrel ismerkedett meg, sok beosztottja és parancsnoka volt. Katonai életútja során nagyon sok barátra tett szert, akik mindig segítették őt munkájában és előremenetelében. „Három dolgot szeretnék most itt kiemelni! Első a családom, akiknek mindezt, elsődlegesen köszönhetem! Második a Jutas laktanya, ahol azt céloztuk meg, hogy rend, fegyelem és következetes munka legyen. Ennek a három területnek a megvalósításával úgy érzem, nagyon sokat eltudtunk érni. A harmadik maga Veszprém városa, amely befogadott. A város engedte, hogy gyökeret verhessek és a munkámat végezhessem. Köszönet ezért a városnak és a lakóinak." Pál apostol mondásával búcsúzott a jelenlévőktől: „Én a futásomat elvégeztem, a hitemet megtartottam!"

Az állománygyűlés következő mozzanata a csapatzászló átadás átvétele volt. Ezt követően Szűcs József alezredes tett jelentést Orosz Zoltánnak, rövid beszédében megköszönte azt a bizalmat, amit az elöljáróktól kapott a parancsnoki beosztásba történt kinevezésekor. Hangsúlyozta: a parancsnoki vezetésben, ezzel a katonai és légtér-ellenőrzési feladatok ellátásában törés nem lesz. Kiemelte: tisztában van azzal, hogy ezt a feladatot csak csapatmunkával, összefogással lehet jól elvégezni. Kérte az ezred teljes állományát, hogy segítsék ezt az összefogást, de természetesen számít az elöljárói szint segítségére is. Beszédében elmodta még: azokat az eredményeket, amit az ezred a katonai és egyéb területeken eddig elért, a hagyományoknak megfelelően folytatni szeretné. Mellette, mint helyőrségparancsnoknak fent kell tartania az együttműködést a megyében lévő többi katonai szervezettel, valamint a veszprémi ezredhez kapcsolódó intézményekkel, egyesületekkel és kiemelten a város vezetésével.

Az ünnepség a Szózat hangjaival zárult.